[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Provus Group se extinde in Republica Moldova – o piata de 1,5 mil. carduri si 16.000 de terminale (ATM si POS)

24 noiembrie 2016

Provus Group, filială a companiei germane Wirecard AG și lider al pieței de procesare de carduri bancare, soluții white label pentru plăți electronice și soluții de fidelizare pentru retail din România, anunță deschiderea unui birou de reprezentanță în Republica Moldova, la Chișinău.

„Deschiderea reprezentanței de la Chișinău vine ca o urmare firească a creșterii numărului de clienți ai Provus Group în Republica Moldova, tendință care se păstrează. Acest pas se încadrează, de asemenea, în planurile de extindere ale Wirecard AG către Europa de Est, a căror punere în aplicare a debutat în ianuarie 2016, odată cu achiziția Provus Group în România.”, potrivit comunicatului de presa.

Provus Group pune la dispoziția clienților din Republica Moldova soluții de plăți online prin portofel electronic și aplicație mobilă – Romcard Masterpass Wallet, Cards4u, Host Card Emulation – programe și aplicații de loializare bancară, precum și soluții moderne de fidelizare pentru retail – mPOS, POS Sharing.

În prezent, în Republica Moldova, Provus Group are clienți importanți din zona bancară și estimează că, până la finalul anului 2017, pe lângă lărgirea portofoliului cu noi clienți din zona bancară, va implementa soluții și pentru nume importante de pe piața de retail.

Potrivit Bancii Nationale a Republicii Moldova, la finele trimestrului III din 2016, portofoliul de carduri valide aflate in circulatie era de 1,46 mil. iar infrastructura de acceptare se ridica la 15.669 terminale, dintre care 1032 de ATM-uri si restul POS-uri.

Din perspectiva gradului de tranzactionare, doar in trimestrul al treilea din 2016, pe cardurile emise in Republica Moldova s-au efectuat 9,2 mil. de tranzactii in valoare de 11,15 mld. lei moldovenesti. Ponderea tranzactiilor la POS este de 40% si respectiv 16,5%.

Interesant este faptul ca aproape 30% dintre tranzactiile de plati efectuate pe cardurile moldovenesti se realizeaza in strainatate unde volumele cheltuite pe card la comercianti le depasesc pe cele cheltuite la comerciantii din Republica Moldova.

piata cardurilor Republica Moldova sep2016

Sursa: Banca Nationala a Moldovei – valorile sunt exprimate in lei moldovenesti

Gradul de utilizare al cardurilor emise in strainatate si folosite in Republica Moldova a insemnat – in perioada analizata – 1,0 mil. de tranzactii in valoare de 1,59 mld. lei moldovenesti. Cu alte cuvinte, tara are o balanta comerciala pe card excedentara, ceea ce pentru Romania nu mai este de mult valabil.

Wirecard AG este un grup de talie mondială ce oferă companiilor soluții pentru acceptarea plăților electronice prin toate canalele de vânzări existente. Furnizor independent de top, Grupul Wirecard oferă soluții de outsourcing și de tip white label pentru plăți electronice. O platformă globală grupează atât metode de acceptare a plăților internaționale, cât și soluții suplimentare de prevenire a fraudelor. În ceea ce privește emiterea de instrumente de plată proprii, sub formă de carduri sau soluții mobile de plată, Grupul Wirecard oferă companiilor o infrastructura end-to-end, inclusiv licențele necesare pentru card și produse conexe.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?