un articol scris de Cristian Bichi – consilier al guvernatorului BNR
Banca Centrală Europeană a publicat recent un al treilea raport privind euro digital. Documentul, ce creează condiții pentru închiderea fazei de investigație a proiectului privind noua monedă digitală, aduce la cunoștința publicului progresele înregistrate în proiectarea acesteia și pașii ce urmeaza. Deși raportul abordează doar câteva opțiuni tehnice, fiind în completarea altor două documente anterioare, el permite identificarea de răspunsuri la afirmații cu iz conspiraționist privind euro digital.
(…)
Ce elemente noi aduce cel de al treilea raport?
Raportul prezintă viziunea Eurosistemului privind aspectele de mai jos:
accesul la euro digital: Eurosistemul propune ca într-o fază inițială accesul la noua monedă digitală europeană să fie acordat rezidenților, comercianților și guvernelor din zona euro. Cetățenii din zona euro nerezidenți vor putea avea acces, cu condiția să aibă un cont deschis la un furnizor de servicii de plăți din zona euro. Accesul pentru consumatorii din Spațiul Economic European și țări terțe selectate ar putea fi acordat cu ocazia unor emisiuni ulterioare. Comercianții din zona non-euro vor putea accepta euro digital, dar toate sumele primite vor trebui transformate imediat în monedă privată (detineri clasice de euro în conturi bancare la bănci comerciale) prin intermediul unui furnizor de servicii de plăți din cadrul zonei euro;
deținerile de euro digital: persoanele fizice din Euroland vor avea dreptul la dețineri de euro digital ce vor fi supuse unor limite uniforme[ii], care să acopere plățile zilnice ale acestora. În primele faze, nu se va permite comercianților și guvernelor să mențina solduri în euro digital. Deținerile acestor ultime persoane în noua monedă digitală publică vor avea limite zero, ce vor putea fi depășite, din motive tehnice, numai pentru câteva secunde, pentru a permite aplicarea mecanismelor cunoscute sub denumirea de “cascadă” și de “cascadă inversă”. În primul caz, atunci când se va primi o plată în euro digital, lichiditatea în exces va fi transferată în mod automat într-un alt cont de monedă privată ales de utilizator. În cel de al doilea caz, ce presupune o ieșire de fonduri în euro digital, lichiditatea necesară va fi atrasă dintr-un cont asociat de monedă privată. În acest fel, mecanismele descrise mai sus vor asigura intrări și ieșiri line de fonduri pentru derularea plăților în ambele sensuri.
activitățile de identificare și autorizare necesare pentru deschiderea de conturi denominate în euro digital pentru utilizatorii finali (“on-boarding”): pentru acest set de acțiuni, instituțiile financiare vor urma procedurile deja stabilite pentru deschiderea conturilor de plăți pentru clienții lor.
aspecte privind distribuția euro digital: Eurosistemul va emite euro digital, dar distribuția acestui tip de monedă va fi asigurată de furnizori de servicii de plăți (“payment services providers”- PSPs), așa cum sunt definiți aceștia în Directiva privind Serviciile de Plată (PSD2)[iii]. Furnizorii respectivi vor trebui să îndeplinească o serie de condiții pentru a avea acces la schema de distribuire, pentru a se obține încredințarea că distribuția euro digital se va face de către intermediari financiari apți pentru aceasta și care vor facilita îndeplinirea obiectivelor de politică legate de noua monedă digitală. Utilizatorii finali vor fi în măsură să acceseze și să utilizeze euro digital fie prin aplicațiile existente de plăți/banking “on-line” ale PSP (abordare integrată), fie printr-o aplicație oferită de Eurosistem. Ultima aplicație va reprezenta un punct de intrare armonizat pentru functionalități de plăți de bază, ce va asigura doar conectarea cu sistemele furnizorilor de servicii de plăți.
servicii și funcționalități în euro digital: Eurosistemul prevede că PSP vor putea asigura servicii de bază, opționale și cu valoare adăugată pentru utilizatorii finali. Serviciile de bază, cum ar fi deschiderea/închiderea unui cont de euro digital, funcționalități de identificare și autorizare a utilizatorilor la deschiderea de conturi, functionalități de asigurare a intrărilor și ieșirilor de fonduri în/din conturi, atât în mediu “on-line” sau “off-line”, vor fi obligatorii pentru instituțiile distribuitoare de euro digital. Plecând de la serviciile de bază, instituțiile vor putea oferi în mod voluntar servicii adiționale (de ex. plăți periodice) și servicii cu valoare adaugată (de ex. plăți condiționate).
plăți transfrontaliere: prioritatea Eurosistemului este asigurarea la timp a unei monede digitale publice pentru zona euro. Dacă aceasta va fi introdusă cu succes în spatiul geografic respectiv, se va putea trece la stabilirea interoperabilității între euro digital și un alt sistem de monedă digitală de bancă centrală (CBDC) din altă jurisdicție, în condițiile existenței unor interese reciproce.
Pașii următori
Opțiunile de proiectare pentru euro digital aprobate de Consiliul Guvernatorilor BCE și prezentate în ultimul raport permit ca faza de investigare să se apropie de final. Pe baza ultimelor opțiuni și a celor din rapoartele precedente, Eurosistemul va pregăti un concept cuprinzător pentru euro digital ce va fi discutat cu părțile interesate în perioada următoare, pentru imputuri suplimentare. Consiliul Guvernatorilor va evalua rezultatul fazei de investigare în toamna acestui an și va decide dacă va lansa sau nu faza următoare a proiectului (“faza de realizare” – care nu obligă Eurosistemul să treacă la punerea în circulație a euro digital.)
Articolul complet aici
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: