Estonia nu vrea să lanseze un nou Bitcoin, care eventual să înlocuiască euro, dar ar putea emite cripto-tokenuri prin care cetățeni estonieni sau cetățeni străini cu e-rezidență estoniană să investească în firme, ori să finanțe statul, a declarat, într-un interviu video acordat StartupCafe.ro, la Tallinn, Arnaud Castaignet, reprezentant al serviciului E-Residency, prin care Guvernul Estoniei oferă rezidență electronică cetățenilor străini care vor să facă afaceri în țara Nord-Est Europeană.
În august 2017, managerul E-Residency, Kaspar Korjus, a fost oficialul guvernamental estonian care a lansat probabil cea mai mare controversă internațională venită în ultima vreme din micuța și discreta Estonie. Într-un articol publicat, Kaspar a lansat ideea ca Estonia să lanseze cripto-tokenuri și să devină astfel prima țară din lume care are un ICO – Initial Coin Offering.
Presa internațională a scris atunci că Estonia ar avea de gând să lanseze propria monedă virtuală, așa cum este celebrul Bitcoin. Și asta cu ajutorul rusului Vitalik Buterin, nimeni altul decât programatorul care a creat platforma Ethereum și Ether, o altă populară criptomonedă.
Și președintele Băncii Centrale Europene s-a simțit dator să intervină, având în vedere că Estonia e țară membră a zonei euro, Mario Draghi criticând așa-zisa intenție a autorităților de la Tallinn.
Reporterul StartupCafe.ro a fost, recent, la Tallinn, să stea de vorbă cu cei de la E-Residency despre proiectul Estcoin. „Nu vrem să lansăm un nou Bitcoin. Chestiunea ridicată de noi a fost – ce ar fi dacă statele ar lansa un ICO și ar emite niște cripto-tokenuri? Noi credem că cripto-tokenurile pot fi folosite la multe lucruri. Nu a fost vorba niciodată ca Estcoin să înlocuiască euro” – ne-a spus Arnaud Castaignet, un francez care a lucrat pentru președintele Franței, iar acum este Head of Public Relations la E-Residency.
”Vrem să ne adaptăm legislația, să oferim cel mai cripto-prietenos cadru legislativ, iar pentru asta ai nevoie să vii cu niște reguli și să schimbi niște legi” – a mai spus francezul, care are legături destul puternice și cu România.
Castaignet a explicat și avantajele pe care antreprenorii români le-ar putea avea dacă își iau rezidența electronică estoniană, și a vorbit despre impactul E-Residency asupra economiei Estoniei, o țară de numai 1,3 milioane de locuitori, dar care a devenit celebră în toată lumea pentru gradul ridicat de digitalizare a administrației și a societății.
Interviul pe larg aici
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„To be honest I think that Sinaia, your conference, is much better then Davos.”
Many more interesting quotes in the video below: