[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Proiectul Estcoin din Estonia: nu se doreste lansarea unui nou Bitcoin si nici inlocuirea euro, ci doar creearea celui mai prietenos cadru legislativ pentru criptomonede

12 decembrie 2017

Estonia nu vrea să lanseze un nou Bitcoin, care eventual să înlocuiască euro, dar ar putea emite cripto-tokenuri prin care cetățeni estonieni sau cetățeni străini cu e-rezidență estoniană să investească în firme, ori să finanțe statul, a declarat, într-un interviu video acordat StartupCafe.ro, la Tallinn, Arnaud Castaignet, reprezentant al serviciului E-Residency, prin care Guvernul Estoniei oferă rezidență electronică cetățenilor străini care vor să facă afaceri în țara Nord-Est Europeană.

În august 2017, managerul E-Residency, Kaspar Korjus, a fost oficialul guvernamental estonian care a lansat probabil cea mai mare controversă internațională venită în ultima vreme din micuța și discreta Estonie. Într-un articol publicat, Kaspar a lansat ideea ca Estonia să lanseze cripto-tokenuri și să devină astfel prima țară din lume care are un ICO – Initial Coin Offering.

Presa internațională a scris atunci că Estonia ar avea de gând să lanseze propria monedă virtuală, așa cum este celebrul Bitcoin. Și asta cu ajutorul rusului Vitalik Buterin, nimeni altul decât programatorul care a creat platforma Ethereum și Ether, o altă populară criptomonedă.

Și președintele Băncii Centrale Europene s-a simțit dator să intervină, având în vedere că Estonia e țară membră a zonei euro, Mario Draghi criticând așa-zisa intenție a autorităților de la Tallinn.

Reporterul StartupCafe.ro a fost, recent, la Tallinn, să stea de vorbă cu cei de la E-Residency despre proiectul Estcoin. „Nu vrem să lansăm un nou Bitcoin. Chestiunea ridicată de noi a fost – ce ar fi dacă statele ar lansa un ICO și ar emite niște cripto-tokenuri? Noi credem că cripto-tokenurile pot fi folosite la multe lucruri. Nu a fost vorba niciodată ca Estcoin să înlocuiască euro” – ne-a spus Arnaud Castaignet, un francez care a lucrat pentru președintele Franței, iar acum este Head of Public Relations la E-Residency.

”Vrem să ne adaptăm legislația, să oferim cel mai cripto-prietenos cadru legislativ, iar pentru asta ai nevoie să vii cu niște reguli și să schimbi niște legi” – a mai spus francezul, care are legături destul puternice și cu România.

Castaignet a explicat și avantajele pe care antreprenorii români le-ar putea avea dacă își iau rezidența electronică estoniană, și a vorbit despre impactul E-Residency asupra economiei Estoniei, o țară de numai 1,3 milioane de locuitori, dar care a devenit celebră în toată lumea pentru gradul ridicat de digitalizare a administrației și a societății.

Interviul pe larg aici

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?