[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Proiect de lege pentru cresterea incluziunii financiare: Plata salariilor in numerar ar putea fi interzisa in Romania. Vor fi exceptate persoanele vulnerabile.  Fiecare român va avea garantat un cont fără comisioane, în care să poată primi salariul sau beneficiile sociale.

5 mai 2023

Parlamentul vine cu modificări la mai multe legi, prin care plata salariilor în cash va fi interzisă atât la stat, cât și în privat, cu anumite excepții, scrie profit.ro.

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea unor acte normative in scopul cresterii incluziunii financiare, sprijinit de băncile comerciale, BNR și un procesator de carduri, a primit raport de admitere în comisii și urmează să fie votat în plen. Unii deputați au acuzat că inițiativa va duce la restrângerea incluziunii financiare.

De la încasarea salariilor doar în conturi bancare sunt excluse persoanele vulnerabile din punct de vedere financiar, potrivit Legii 258/2017 – persoane cu venituri lunare care nu depășesc 60% din salariul mediu brut pe economie (stabilit la 6.789 de lei pentru acest an).

O altă propunere este ca românii să aibă dreptul de a-și deschide un cont bancar de bază fără comisioane.

Pentru că această propunere ar obliga fiecare angajat să dețină un cont bancar, inițiatorii proiectului (deputați PSD, PNL, USR, UDMR și reprezentanți ai minorităților) cer ca fiecare român să aibă garantat un cont fără comisioane, în care să poată primi salariul sau beneficiile sociale.

Instituțiile de credit nu pot refuza deschiderea unui cont cu servicii de bază, decât dacă acesta are deja un cont bancar deschis sau dacă instituția financiară poate să dovedească că acel client are intenții ce țin de spălarea de bani prin intermediul contului respectiv.

Proiectul de lege obliga Banca Națională a României să implementeze un site de comparare a comisioanelor percepute de prestatorii de servicii de plăți, în mod gratuit.

Propunerea de act normativ reglementeaza si tranzactiile privind avansul in numerar la comercianti, operatiune asimilata retragerilor de numerar de la bancomate, care se evidentiaza distinct pe bonul fiscal. Astfel, suma nu poate fi mai mare de 500 de lei iar comerciantii pot percepe un comision – de la titularul cardului – ce nu poate depasi 1% din valoarea tranzactiei.

Pentru mai multe detalii consultati Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea unor acte normative in scopul cresterii incluziunii financiare.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?