[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Proiect: ANAF, noul „big brother”, va primi in timp real – fara mandat – toate datele aferente unei tranzactii de plati prin card

28 iulie 2016

Sub paravanul luptei impotriva evaziunii fiscale, ANAF vrea sa primeasca, fara un mandat judecatoresc, ‘toate detaliile disponibile cu privire la identitatea detinatorului cardului’, ori de cate ori se efectueaza plati electronice cu cardul bancar prin intermediul POS-urilor, se arata intr-un proiect de act normativ pus in dezbatere publica de Ministerul de Finante. In plus, Fiscul vrea sa primeasca date precum: ID-ul comerciantului, numarul si valoarea bonului fiscal, precum si data, ora si minutul emiterii bonului fiscal.

„In cazul platilor electronice, efectuate cu cardul bancar prin intermediul POS-ului, entitatea care gestioneaza certificarea/autorizarea tranzactiei, va comunica Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, simultan cu transmiterea tranzactiei catre institutia acceptanta si urmatoarele date:
a) ID terminal;
b) ID comerciant;
c) numarul bonului fiscal;
d) valoarea bonului fiscal;
e) data, ora si minutul emiterii bonului fiscal;
f) institutia acceptanta;
g) numarul cardului utilizat pentru efectuarea platii;
h) cod autorizare plata;
i) toate detaliile disponibile cu privire la identitatea detinatorului cardului”.

Aceasta prevedere apare intr-una din Anexele unui proiect de Hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, document scos in dezbatere publica pe site-ul Ministerului de Finante, la rubrica transparenta decizionala in data de 12 iulie 2016.

Cateva comentarii ale posesorilor de card, de pe blogul hotnews.ro.

Big Brother spune:

„In acest fel, „Fiscul” va avea in „timp real” activitatea de cumparare a oricarui detinator de card. Practic, va putea supraveghea pe oricine. Cand spun „Fiscul”, ma refer la oricine are vreo legatura cu ANAF sau cu angajati de acolo si carora le-ar putea cere (ca o „favoare”) o astfel de supraveghere a unui anumit cetatean.”

Iata de pilda ce mentiuni face cineva care „lucreaza in domeniu de mai multi ani”, si care este de acord cu Big Brother: caruia ii raspunde:

„Corect! Ati identificat foarte bine problema. Asemenea initiative se fac pe solutii 100% auditabile de catre organisme total independente si cu o reputatie greu de pus la indoiala. Cand ati auzit vreodata sa fie auditat Fiscul de Societatea Civila???”

„1. Fiscul nu a avut NICIODATA acces la datele de identificare ale detinatorului de card fara un mandat judecatoresc cum se doreste acum. Perechea „Numar de card + Nume si prenume al detinatorului de card” este unul dintre cele mai bine pastrate secrete din mediul financiar bancar intrucat dezvaluirea acestora pot avea impact imediat in disponibilul de bani din contul personal. Aceste date nu au fost niciodata stocate in memoria casei de marcat. Aceste date, nici macar nu au tranzitat casa de marcat. Puteti incerca singuri sa vedeti ca operatiunile pe care casierul le face pe casa de marcat sunt in paralel cu cele pe POS. Informatiile se imprecheaza la sfarsitul zilei, dar in nici un caz nu includ numarul cardului. Priviti bonul de la plata cu cardul si veti vedea ca apar in clar doar ultimele 4 cifre ale cardului. Unele banci afiseaza numele chitanta POS alte banci nu afiseaza nici macar numele.
2. Contextul nou pe care il aduce acest act normativ este ca ANAF doreste sa aiba acces la aceste date in mod discriminatoriu, fara a avea o aprobare in acest sens de la instanta de judecata ceea ce deschide drumul spre abuzuri majore.
3. In alta ordine de idei ANAF nu are capacitatea tehnica si procedurala sa isi asume pastrarea acestei baze de date. Trebuie retinut ca in cazul unui atac cibernetic pe aceasta baza de date si pierderea datelor care ulterior sunt folosite pentru a-i prejudicia pe detinatorii de card ANAF are raspunderea sa dea banii inapoi oamenilor. Bancile asa fac in acest moment. Isi asuma ANAF aceasta responsabilitate???”

Nimrod scrie:

„Hehe, fraierii. Au scapat porumbelu’. Imediat ce devine lege o sa cumpar doar cu numerar. Sa-i vad atunci.
O sa ma someze sa-mi folosesc cardul ca altfel… ce?”

Lucz are si el o problema de incredere si de competente fata de angajatii ANAF:

„Pai si stim noi ca serverele ANAF sunt atat de sigure si ca oamenii de la departamentele lor IT sunt atat de buni si de bine platiti incat sa faca fata eventualelor atacuri cibernetice?  Si tentatia celor de la Anaf carora o sa le treaca prin fata milioane de numere de carduri cine o tempereaza?  E simplu de propus dar cam greu de realizat. Suntem cam pe ultimele locuri din UE la plata cu cardul iar o masura de genul va face mai mult rau decat bine.”

The Real Sasha concluzioneaza destul de pertinent:

„Tehnica de manipulare de manual. Lanseaza o gogonata ca sa sperie plebeii. O noua solicitare vi se va parea rezonabila fata de prima si va fi acceptata. :))”.
Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?