Programul „Rabla pentru electrocasnice” amanat, de teama atacurilor cibernetice si a pericolului de clonare a informatiilor!

16 decembrie 2020

Marti (15 decembrie), la ora 12.00, ar fi trebuit sa fie lansat Programul Rabla pentru Electrocasnice, pentru persoane fizice, pe platforma afm.ro, insa aceasta a fost nefunctionala.

Prin urmare, Administratia Fondului pentru Mediu a fost nevoita sa amane lansarea programului, „pana la o data ce va fi comunicata ulterior”.


Iata si explicatia oficiala pentru aceasta decizie: „Din cauza contextului general de instabilitate a securității cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informații specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, Administraţia Fondului pentru Mediu anunță amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în vederea implementării unor măsuri de siguranță suplimentare pentru Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic.

Având în vedere acest anunț privind amanarea demararii programului, ministrul Mircea FECHET a transmis premierului României propunerea de revocare din funcție a președintelui AFM, Dan – Cătălin VATAMANU.

Este inadmisibil ca un program atât așteptat de cetățeni, la care s-a lucrat atât de mult timp, să nu poată funcționa, deși avea toate premisele să o facă! În ultima lună am primit asigurări constante, inclusiv ieri, că nu există probleme tehnice care ar putea împiedica demararea programului. În opinia mea, o astfel de atitudine este imposibil de tolerat: să anunți populația cu câteva minute înainte de startul programului că sistemul nu este apt pentru preluarea și înregistrarea solicitărilor celor care aplică pentru vouchere electronice, indiferent de motiv.

Rabla Electrocasnice este un program care anul acesta are un buget dublu față de cel din 2018 și o listă de echipamente cu mult extinsă față de edițiile anterioare. Un astfel de program, gândit la scară atât de largă și cu finanțare pentru cel puțin 100.000 de români, nu poate fi împiedicat de cei care și-au asumat un sistem electronic de emitere a voucherelor și care astăzi este nefuncțional. Mai mult, Administrația Fondului pentru Mediu ne-a informat că sistemul este pregătit oricând pentru începerea programului.

Am transmis către premierul României cererea de revocare din funcție a președintelui AFM. Între timp, aștept ca AFM să-mi comunice urgent termenul la care Rabla Electrocasnice poate începe”, a subliniat ministrul Mircea FECHET.”

###

În cadrul programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, astfel:

. 500 lei pentru laptopuri;

. 400 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++;

. 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;

. 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++;

. 400 lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A;

. 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;

. 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;

. 300 lei pentru tablete.

. 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, în maximum 15 zile solicitanții se vor prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?