[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Programul Mastercard Strive EU: Fagura si Idea Morph sunt castigatorii Fondului de Inovare din Romania. Fiecare companie va primi un grant in valoare de 75.000 euro.

26 mai 2025

Mastercard Strive acordă granturi în valoare de 75.000€ către Fagura si Idea Morph, organizații ce sprijină digitalizarea și creșterea micilor afaceri românești cu mai puțin de 10 angajați.

Programul Mastercard Strive EU, susținut de Mastercard Center for Inclusive Growth, a anunțat câștigătorii Fondului de Inovare din România: Fagura și Idea Morph. Cele două organizații oferă soluții digitale bazate pe date pentru micile afaceri, sprijinindu-le să se adapteze la tranziția dublă a Europei către o economie mai digitală și mai sustenabilă.


Idea Morph: o platformă deschisă de co-creare, centrată pe comunitate, care oferă acces întreprinderilor mici la expertiză, metode validate de inovare și instrumente bazate pe inteligență artificială, eliminând barierele care până acum limitau accesul la aceste resurse doar pentru organizațiile mari sau bine finanțate.

Fagura: a dezvoltat un widget financiar bazat pe inteligență artificială, care folosește datele micilor afaceri pentru a evalua rapid bonitatea acestora, facilitând accesul la finanțare și capital de lucru prin soluții de finanțare integrate și conexiuni directe cu investitorii.

Fiecare dintre cele două organizații va primi un grant în valoare totală de 75.000 de euro, alături de sesiuni de mentorat, sprijin personalizat, dezvoltare de capacități și oportunități de networking, pentru a accelera dezvoltarea soluțiilor lor prin intermediul rețelei extinse Mastercard Strive. Lansat în 2023, programul susține alte 10 inovații din întreaga Uniune Europeană, cu scopul de a stimula creșterea și digitalizarea micilor afaceri europene.

Pe lângă sprijinul financiar, câștigătorii vor beneficia de un program de consiliere care include mentorat personalizat și asistență tehnică din partea Strive EU, acces la expertiză globală prin sesiunile de networking Strive Café și resurse selectate din programul Mastercard Start Path, axate pe domeniile fintech și comerț digital. De asemenea, aceștia vor avea oportunitatea de a participa la summit-urile Mastercard Strive EU, unde vor putea susține prezentări și pitch-uri la nivel european, beneficiind astfel de expunere și publicitate.

Mai mult, câștigătorii vor beneficia de ghidare strategică, sprijin și oportunități de networking oferite de Mastercard Strive EU Small Business Council, un consiliu format din experți și lideri de afaceri din Europa, prezidat de Mark Barnett, Președintele Mastercard Europa, și din care face parte și Andi-Lucian Cristea, membru al Parlamentului European.

Fondul de Inovare s-a adresat în mod special organizațiilor și startup-urilor inovatoare din România, care pot sprijini micile afaceri din Europa să:

. Acceseze capital de lucru și credit prin soluții de finanțare integrate;

. Se digitalizeze în siguranță, prin consolidarea securității cibernetice;

. Se adapteze preferințelor în schimbare ale consumatorilor și noilor cerințe de reglementare privind sustenabilitatea mediului;

. Folosească inteligența artificială pentru a economisi timp și a crește profitabilitatea

Context: Peisajul microîntreprinderilor și întreprinderilor mici în România și în UE

În UE, IMM-urile reprezintă peste 99% din totalul companiilor și angajează mai mult de 64% din forța de muncă. În România, acestea constituie 99,7% dintre companiile active și au o contribuție semnificativă la ocuparea forței de muncă și la valoarea adăugată brută. Întreprinderile cu mai puțin de zece angajați și o cifră de afaceri mai mică de 2 milioane de euro formează cel mai numeros segment, reprezentând aproximativ 90% din totalul IMM-urilor.

Cu toate acestea, productivitatea IMM-urilor din România rămâne sub media europeană, valoarea adăugată per angajat fiind de aproximativ 16.500 de euro, comparativ cu media UE de 40.000 de euro. Adoptarea tehnologiilor digitale este, de asemenea, o provocare: România s-a clasat pe ultimul loc în Indexul Economiei și Societății Digitale al UE din 2023, evidențiind deficiențe în ceea ce privește capitalul uman, digitalizarea afacerilor și conectivitatea.

___________

Mastercard Strive este o inițiativă globală care își propune să sprijine 18 milioane de întreprinderi mici și micro din întreaga lume și este susținută de Mastercard Center for Inclusive Growth. Programul Mastercard Strive EU este implementat în parteneriat cu Caribou.

Noutăți
Stay updated to the impact of emerging technologies in fintech & banking.
Banking 4.0 newsletter - subscribe
Cifra/Declaratia zilei

Dariusz Mazurkiewicz – CEO at BLIK Polish Payment Standard

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

To be honest I think that Sinaia, your conference, is much better then Davos.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?