[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Programele educationale ale Visa au ajuns in sate si comune – 18.000 de persoane din mediul rural au fost instruite in cinci luni

21 martie 2016

Cursurile de educaţie financiară BaniIQ şi comerţ online Banii pe Net derulate în biblioteci publice au fost finalizate în perioada septembrie 2015 – ianuarie 2016 de 18.000 de persoane din mediul rural, ceea ce reprezintă aproape o treime din totalul beneficiarilor înregistrați din 2012 până în present, anunta Visa Europe.

BaniIQ, lansat în 2012, este cel mai extins program de educaţie financiară la nivel naţional, iar Banii pe Net este primul program de educaţie despre comerţul electronic lansat în România, în 2014. Ambele programe sunt derulate de Visa Europe împreună cu băncile membre din România și Junior Achievement România.

„Prin parteneriatul încheiat în 2012 cu fundaţia IREX, programele au oferit acces publicului larg la educaţie financiară prin reţeaua de biblioteci publice, cu scopul de a-i ajuta pe români să-şi administreze mai bine bugetul personal şi să familiarizeze consumatorii cu serviciile financiare.”, potrivit comunicatului de presa.

Peste 300 de bibliotecari au studiat informațiile financiare din cadrul programelor BaniIQ şi Banii pe Net, pe care le-au transmis gratuit tuturor persoanelor interesate atât prin training-uri fizice sub forma unor seminarii, cât și în format digital folosind platformele de training BaniIQ și Banii pe net.

La nivel naţional, aproape 24.000 de români au finalizat în perioada septembrie 2015 – ianuarie 2016 cursurile derulate în 300 de biblioteci publice din 15 județe, iar 80% dintre acestea se află în mediul rural. Judeţele cu cel mai mare număr de persoane care au finalizat training-urile în mediul rural sunt Vâlcea, Dolj, Suceava, Neamţ şi Mureş, unde există o reţea mai extinsă de biblioteci publice care au participat la program.

„Ne bucură interesul crescut din partea comunităţii rurale pentru programele noastre de educaţie financiară, fapt confirmat de numărul record de beneficiari înregistrat în această ediţie. Cu ajutorul partenerilor noştri, am ajuns cu programele BaniIQ şi Banii pe Net în sate şi comune, transformând bibliotecile publice în centre de educaţie financiară… Este primul pas către incluziunea financiară a mediului rural, care pregăteşte terenul pentru etapa următoare, atât de necesară şi de aşteptată: bancarizarea zonelor rurale. Peste două treimi dintre cei care au urmat cursurile în bibliotecile rurale reprezintă populaţie adultă, peste 35 de ani, ceea ce arată dorinţa locuitorilor de la sate de a-şi îmbogăţi cunoştinţele financiare”, a declarat Cătălin Creţu, director general pentru România, Croaţia, Malta şi Slovenia al Visa Europe.

Din 2012 până în prezent, aproape 57.000 de români au beneficiat prin reţeaua naţională de biblioteci publice de cursurile gratuite BaniIQ şi Banii pe Net, prin care au dobândit cunoştinţe de bază privind produsele financiare şi comerţul online.

Pe lângă bibliotecile publice din România, programele BaniIQ şi Banii pe Net se derulează în şcoli şi licee cu ajutorul profesorilor asociaţi Junior Achievement România și al voluntarilor din cadrul băncilor membre Visa Europe, precum şi pe internet (training-urile online sunt disponibile gratuit pe site-urilewww.baniiq.ro şiwww.baniipenet.ro).

În total, 650.000 de români au parcurs în perioada 2012 – 2015 sesiunile de training BaniIQ şi Banii pe Net, în mediul fizic şi online. Pentru acest an, Visa Europe se așteaptă ca aproximativ 200.000 de români să finalizeze cursurile BaniIQ și Banii pe Net.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?