[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Profitul BRD a crescut de 10 ori dupa primele 9 luni, comparativ cu aceeasi perioada din 2014

5 noiembrie 2015

BRD anunta ca a inregistrat un profit net de 380 milioane RON la finalul primelor 9 luni ale anului 2015, in comparatie cu 38 milioane RON in perioada similara din 2014, datorita „diminuarii in continuare a costului riscului si mentinerii cheltuielilor sub control”. Aceasta crestere se traduce intr-o rentabilitate anualizata a capitalurilor proprii de 8,6%, potrivit comunicatului de presa.

Creditarea
Soldul creditelor nete acordate de Grupul BRD la 30 septembrie 2015 a crescut usor de la inceputul anului (+1,3%* fata de 31 decembrie 2014) datorita portfoliului de retail si celui de mari clienti corporativi, acestea mentinandu-se pe cursul inregistrat in prima parte a anului. Cresterea portofoliului de credite retail cu 3,5%* fata de inceputul anului a fost sustinuta de creditele imobiliare. Volumul creditelor nou-acordate clientilor persoane fizice a ajuns la 3,7 miliarde RON in ianuarie – septembrie 2015, fiind mai mare cu 17% fata de perioada similara  a anului trecut, partial datorita programului Prima Casa care inregistreaza o crestere semnificativa (volumul creditelor noi acordate prin programul Prima Casa a reprezentat 27% din totalul creditelor noi).

Pozitia de top a BRD pe piata marilor clienti corporativi, alaturi de contextul macroeconomic favorabil, a dus la marirea soldului de credite nete acordate marilor clienti, un segment foarte competitiv (+3,3%* fata de 30 septembrie 2014).

Creditele neperformante
BRD a redus rata creditelor neperformante (NPL) de la 21,1% la 30 septembrie 2014 la 18,5% la 30 septembrie 2015 (la nivelul bancii), ca urmare a operatiunilor de stergere de creante depreciate. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane IFRS a crescut de la 71,5% la 30 septembrie 2014 la 76,0% la 30 septembrie 2015. Declinul costului net al riscului (-53,1% la nivelul Grupului, fata de perioada similara a anului trecut), a fost factorul determinant al imbunatatirii semnificative a profitabilitatii.

Venituri vs. cheltuieli
Evolutia veniturilor a atins un punct de inflexiune, Grupul inregistrand venit net bancar in crestere in ultimele doua trimestre ale perioadei de raportare (cu aproximativ 2% in fiecare trimestru fata de cel anterior). Cu toate acestea, venitul net bancar a scazut cu 5,4% la 1.860 milioane RON fata de primele 9 luni din 2014, deoarece marja neta a fost afectata negativ de ratele de dobanda mici din piata, venitul net din comisioane a fost impactat de anularea sau reducerea unor comisioane pentru clienti persoane fizice, si ca urmare a unui efect de baza nefavorabil (venituri nerecurente din servicii de finante corporative inregistrate in iulie 2014).

Cheltuielile operationale au fost reduse cu 0,6% la 954 milioane RON fata de perioada similara a anului trecut. Cheltuielile imobiliare, de comunicare si de consultanta au inregistrat scaderi datorita gestiunii riguroase a costurilor. Indicatorul cost/venit a fost de 51,3%.

“Rezultatele Grupului BRD la finalul primelor 9 luni ale anului 2015 au fost influentate de revenirea activitatii de creditare pe segmentul clientilor persoane fizice si la nivelul categoriei marilor clienti corporativi, un declin substantial al costului riscului si o gestiune proactiva a cheltuielilor. Revenirea graduala a cererii de creditare ofera semne incurajatoare de continuare a cresterii trimestriale a veniturilor”, a declarat Philippe Lhotte, CEO al BRD.

Taguri:

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?