[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Prin intermediul ATM-urilor s-au colectat anul trecut 1,24 mld. Euro

20 februarie 2014

In prezent, unul din 10 ATM-uri permite depunerea de numerar, peste 10 banci avand operationale astfel de terminale. Unele permit depunerea de numerar la nivelul intregii retele de ATM-uri, cum este cazul Millennium Bank sau Garanti, altele ofera aceasta facilitate doar la cateva terminale, precum Raiffeisen Bank.

Cele aproximativ 1.000 de automate bancare, care permit posesorilor de card sa faca si depuneri de numerar, contribuie astfel la diminuarea numerarului din circulatie iar sumele sunt din ce in ce mai consistente.


In perioada 2008 – 2013, depunerile de numerar au insemnat peste 32 mil. de tranzactii in valoare de 5,8 mld. Euro. Numai la nivelul anului 2013 s-au inregistrat 6,4 mil tranzactii de depuneri in valoare de 1,24 mld. Euro in crestere cu 3% si respectiv 13% fata de 2012 (vezi grafic BNR).

grafic depuneri numerar BNR 2013Valoarea medie a unei tranzactii de depunere numerar la ATM este cea mai mare dintre toate operatiunile care au in spate un cont de card, fiind in medie de 850 RON, fata de 500 RON pentru o retragere la ATM (din tara) sau 130 RON pentru o plata la comerciant (in tara).

Dintre institutiile care la nivelul anului 2013 aveau operationale ATM-uri ce permit depunerile de numerar se numara: BCR, BRD, Credit Europe Bank, Garanti, ING, Millennium Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Royal Bank of Scotland, Unicredit si Volksbank.

La acestea de adauga Euronet, companie care detine o retea independenta de automate pe care le pune la dispozitia mai multor banci.

Sursa: Raportul NOCASH privind evolutia si tendintele de dezvoltare ale retelei de ATM-uri in Romania

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?