[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Primul open banking hackaton din Romania si-a desemnat castigatorii

19 septembrie 2019

Peste 70 de specialisti in digital banking, programatori si fondatori sau fondatori aspiranti de startup-uri fintech au participat duminica, 15 septembrie, la evenimentul Demo Night Open Banking Hackathon care a avut loc la Mindspace Business District Bucuresti. 

Cele 11 echipe selectate sa participe de maratonul de design de aplicatii financiare, inceput inca de sambata dimineata, au prezentat proiectele realizate si bazate pe conectivitatea la banci pe care sunt obligate sa o puna la dispozitie bancile incepand cu 14 septembrie, comform Directivei Revizuite de Plati (denumita si PSD2). 

Echipele de programatori au construit solutii inovative pe baza platformei de conectivitate multibanking pusa la dispozitie de catre Finqware, prin care s-au putut conecta la medii de teste ale 15 banci din CEE, acoperind 9 tari, inclusiv Romania. 

Solutiile au aratat cum va arata viitorul apropriat al banking-ului, prin posibilitatea consumatorilor de servicii financiare, dar si a companiilor, sa isi administreze mai eficient resursele financiare punand la lucru tehnologii bazate pe conexiuni de tip API. 

In cele doua zile de coding non-stop si de design de solutii financiare digitale de la zero, echipele au fost ajutate si indrumate de o echipa de mentori extrem de dedicati, ei insisi fondatori de start-up-uri cu experienta.

Juriul evenimentului a fost unul inedit, avand in vedere curiozitatea pe care subiectul Open Banking o suscita, mai ales in mediul bancar. 

Pentru prima data la un eveniment de tip hackathon, la aceaiasi masa, Banca Nationala a Romaniei, prin Raluca Micu, Sefa Directiei Supraveghere Infrastructuri de plati, cat si cinci banci comerciale (Banca Transilvania, BRD, Raiffeisen Bank, Alpha Bank si Idea Bank) au venit sa vada ce potential de inovatie tehnologica are ecosistemul de start-upuri fintech din Romania.

Partenerii evenimentului organizat de start-up Finqware au fost Asseco (partener principal), Mindspace care a gazduit evenimentul, Gapminder VC, prin Techcelerator oferind granturi Google Cloud precum si Clifford Chance Badea care va ajuta echipele castigatoare in procesul de autorizare ca institutii de plata.

„Prin expunerea pe care o oferim in fata bancilor precum si prin sprijinul oferit de parteneri, ne propunem ca Open Banking Hackathon sa fie o rampa de lansare pe bune pentru proiectele din competitie, pentru a creste ecosistemul de fintech romanesc cu noi start-up-uri. Romania are potential de inovatie in industria financiara imens, totul e sa construim forme de incurajare si sprijin pentru a crea companii de succes.”, ne-a declarat Cosmin Cosma, Co-founder si CEO la Finqware, organizatorul evenimentului.

„Dupa prima editie suntem incurajati de interesul atat al celor 37 de inovatori aspiranti care au petrecut 2 zile codand non-stop, cat si al bancilor si partenerilor. Proba de foc este ce se intampla dupa, cum trecem dincolo de un eveniment de week-end si ajutam concret aceste echipe decise sa construiasca mai departe. Noi, impreuna cu partenerul nostru Fintech Camp – comunitatea de fintech din Romania, vom face tot ce putem pentru a-i ajuta sa creasca, asa ca fiti cu ochii pe aceste proiecte”, adaugat Cosmin.

Castigatorii acestei editii ai Open Banking Hackathon au fost:

Locul I – Franc (Bucuresti) – un robo-advisor de finante personale care te ajuta in limbaj conversational natural sa iti eficientizezi viata financiara

Locul II – Canvi (Miercurea Ciuc) – o platforma financiara pentru companii in care acestea isi pot optimiza fluxurile financiare prin plati instant intre companiile partenere.

Locul III – Arxia (Cluj Napoca) – o plarforma de digitalizare a facturilor pentru companii, avand inclusiv posibilitatea plata si de alocare automata a platilor instantaneu prin conexiunea cu bancile.

Dupa aceasta editie de succes, organizatorii deja planuiesc Open Banking Hackathon – Spring Edition, care va avea loc pe 14-15 martie 2020.

NOCASH a fost partener media al evenimentului.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?