Primul marketplace de credite din Republica Moldova are planuri de extindere in Europa si deruleaza o campanie de crowdfunding

Premium
5 mai 2021

Obiectivul companiei este sa stranga 250.000 euro pentru a se putea extinde in Romania. La ora publicarii acestei stiri, erau deja 86 de investitori care intentionau sa investeasca peste 408.000 de Euro in runda de finantare derulata prin platforma Seedrs, ceea ce inseamna un tichet mediu de 4.750 euro/investitor.

Fagura este un marketplace de credite, bazat pe tehnologia p2p lending, „unde se întâlnesc oamenii în căutare de împrumuturi la un procent mai mic decât pe piața financiară cu investitorii interesați de un profit mai consistent față de depozitele bancare,” dupa cum explica chiar compania.

Obiectivul pe termen lung al companiei este sa adauge treptat noi servicii financiare pentru ca Fagura „să devină o bancă online, cu potențial de scalare și gata de lansare pe noi piețe”. In urmatorii doi ani, tinta este de a atinge investitii de 20 mil. euro prin intermediul platformei.

Imprumuturi acordate de aproape jumatate de milion de euro

In doi ani de activitate, prin platforma fagura.com s-au acordat 650 de imprumuturi, valoarea medie a unui imprumut fiind de 715 euro. Asa cum se observa si in graficul de mai jos, valoarea imprumuturilor acordate a explodat insa odata cu pandemia.

Potrivit datelor statistice de pe site-ul platformei, dobanda medie la care au fost acordate creditele a avut nivelul de 23,05% iar perioada medie de acordare a imprumutului s-a ridicat la 14 luni.

Dupa destinatia finantarii, primele cele mai mari doua ponderi sunt detinute de imprumuturile pentru refinantarea altor credite (24%) si cele pentru amenajarea casei (18,46%). Interesant este ca un procent de 3,4% dintre creditele acordate a fost pentru achitarea cardului de credit.

Aproximativ jumatate (49%) dintre imprumuturile au fost acordate pe o perioada de 18 luni, urmate de cele pe 12 luni (27,5%) si de cele cu un termen de sase luni (19,4%).

Cum functioneaza microfinantarea pe platforma Fagura

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Constantin Rotariu – cofondator & COO Bitcoin Romania

In prezent, fiind o piata cu o volatilitate foarte mare, cu multi traderi sezonieri care incearca sa profite de aceasta volatilitate, volumul a crescut mult. Sunt zeci de milioane de euro pe luna tranzactionati prin Bitcoin Romania, pe toate produsele noastre, pe platforma online si prin ATM-uri. S-a dovedit ca bitcoin este un activ de stocare pe termen lung iar cei care au facut profitul cel mai mare sunt cei care au avut rabdare, de la trei ani in sus.

Afla aici sfaturile expertului

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?