Restaurantul La Conu Iancu a devenit prima afacere din Romania, dar si din sud-estul Europei, care accepta plati in Bitcoin. Reprezentantul comunitatii Bitcoin Romania si al companiei Wincoin, care a implementat sistemul de plata prin moneda virtuala, anunta ca vor urma in curand si alte implementari.
Fondatorul restaurantului La Conu Iancu, a marturisit ca a fost extrem de impresionat de caracteristicile unice si raspandirea globala ale monedei Bitcoin in ultimul timp si dupa ce a studiat acest trend, a decis sa implementeze aceasta metoda de plata, tinand cont de faptul ca din ce in ce mai multi oameni folosesc Bitcoin pentru a cumpara produsele sau serviciile de care au nevoie.
„Este o oportunitate pentru restaurant si un lucru nou pentru această piaţă. Suntem primii care utilizeaza aceasta moneda din tot sud-estul Europei. Noutatea creeaza, in primul rand, curiozitate“, afirma Silviu Stanilescu, managerul restaurantului, citat de adevarul.ro. El mai spune ca exista o nisa, oameni care folosesc bitcoin, iar restaurantul le ofera posibilitatea sa beneficieze de faptul ca folosesc bitcoin.
Managerul a precizat ca restaurantul nu foloseste bitcoinul ca moneda astfel ca nu se teme ca va fi acuzat de evaziune fiscala. „Pe mine nu ma afecteaza cu nimic, pentru ca restaurantul nu foloseste bitcoinul ca moneda, mie in cont imi intra lei. Se face tranzactia si apoi bitcoinii trec printr-un schimb valutar“, a declarat Stănilescu, care face si o demonstratie in clipul de mai jos.
Costul de implementare pentru acest sistem este stabilit in functie de fiecare afacere in parte, sustine Mihai Onosie, reprezentantul comunitatii Bitcoin Romania si al companiei Wincoin care a implementat sistemul de plata prin moneda virtuala. „Saptamana viitoare vom implementa sistemul intr-un restaurant de lux si intr-un magazin de haine de pe Calea Victoriei“, a mai spus el, potrivit aceleiasi surse.
A fost de asemenea anuntat si faptul ca se vor tine intalniri regulate la restaurantul Conu Iancu, in fiecare zi de duminica incepand cu ora 16:00 care vor avea ca tema Bitcoin. „Aceste adunari au fost anuntate cu scopul de educare a publicului roman care ar dori sa foloseasca Bitcoin, si unde pasionatii se pot intalni pentru a-si impartasi ideile sau a porni noi proiecte, in timp ce se delecteaza cu mese gustoase, deserturi sau bauturi racoritoare.”, potrivit comunicatului de presa.
Despre bitcoin – wikipedia
Bitcoin este o moneda digitala creata in 2009 de Satochi Nakamoto. Numele Bitcoin se refera de asemenea si la programul cu sursa deschisa pentru folosirea acestor monede, cat si la reteaua peer-to-peer (de la egal la egal) pe care acesta o formeaza. Spre deosebire de majoritatea monedelor, bitcoin nu se bazeaza pe increderea intr-un emitor central. Bitcoin foloseste o baza de date distribuita peste noduri ale unei retele de la egal la egal (peer-to-peer) pentru a inventaria tranzactiile si se foloseste de criptografie pentru a furniza functii de baza pentru securitate cum ar fi asigurarea ca bitcoinii nu pot fi cheltuiti decat de cel care îi detine si decat o singură data.
Constructia monedei bitcoin permite detinerea si transferul anonim de valoare. Bitcoinii pot fi salvati pe un computer personal sub forma unu fisier portofel sau pot fi stocati cu un serviciu de portofel a unei terte parti, iar în ambele cazuri bitcoinii pot fi trimisi prin intermediul internetului oricarei persoane cu o adresa bitcoin. Topologia de la egal la egal si lipsa unei administratii centrale fac nefezabil ca o autoritate, guvern, banca centrala, etc. sa manipuleze valoarea bitcoin sau sa introduca inflatie prin producerea lor.
Bitcoin este una din primele implementari a conceputului numit „criptomoneda” (cryptocurrency), prima data descris in 1998. In luna martie a anului 2013 existau peste 10.800.000 Bitcoini. La preturile curente, valoarea economiei Bitcoin este de peste 370 milioane USD.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: