26 septembrie, 2011 – Dupa primul semestru, primii 6 emitenti din piata inregistrau un portofoliu de aproximativ 9,8 milioane carduri, comparabil cu cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Cardurile acestor emitenti (BRD, BCR, BT, RZB, ING si CEC) au generat peste 134 milioane tranzactii in valoare de 46 mld. lei (11 mld. Euro) ceea ce reprezinta o crestere cu 9 % si respectiv 10% comparativ cu sem.I 2010.
Gradul de concentrare al portofoliilor ramane unul extrem de ridicat. Astfel, desi in piata sunt 35 de emitenti, banci si IFN-uri, aproximativ 80% dintre cardurile valide aflate in circulatie sunt detinute de numai sase banci. Piata continua sa fie dominata de brand-ul Visa, liderul pietei pe aceste carduri fiind Banca Transilvania (BT) cu peste 1,5 mil. carduri.
Din perspectiva comportamentului de utilizare, in cazul celor sase banci amintite se constata ca ritmul de crestere al numarului de tranzactii efectuate a fost mult mai sustinut pe cardurile de credit (14,6%) fata de cardurile de debit (8,6%).
Cresterea mai mare a tranzactionarii pe cardurile de credit nu este data neaparat de ofertele atractive ale comerciantilor privind discounturile si plata in rate. Pe cardurile de credit ale Bancii Transilvania s-au tranzactionat in primul semestru 1.587 mld. lei, ceea ce reprezinta aproape doua treimi din volumele inregistrate pe cardurile de credit de primii 6 emitenti. Aceasta performanta a fost efectul introducerii perioadei de gratie si pentru retragerile de numerar, BT fiind singura banca din Romania care ofera aceasta facilitate pe cardurile de credit. Rezultatul este ca peste 1.000 mld. lei (64,5%) din valoarea inregistrata pe cardurile de credit BT au reprezentat-o retragerile de numerar – desi banca detine cel mai mare numar de contracte de acceptare semnate cu comerciantii. In cazul Raiffeisen Bank, liderul pietei din perspectiva numarului de tranzactii pe cardurile de credit, banca inregistrand si cel mai mare portofoliu (345.000 carduri), ponderea retragerilor de numerar este de numai 22%.
Oficialii bancilor, angajati in departamentele de carduri, spun ca in ciuda crizei, cifrele arata inca bine. Strict statistic, istoria pietei cardurilor arata ca semestrul II a fost intotdeauna mai bun decat primul. In aceste conditii, pentru intregul an piata ar putea inregistra peste 300 milioane de tranzactii ce vor genera un volum situat in jurul a 27 mld. Euro. Cifrele vor reprezenta un maxim istoric care ar putea sa nu mai fie depasit in urmatorul an intrucat nu prea mai exista clientela potentiala solvabila si nici venituri suplimentare care pot fi cheltuite pe card. Singura mare oportunitate care poate influenta semnificativ in bine gradul de tranzactionare in anii urmatori este plata online a impozitelor si taxelor locale.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: