[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Prima companie din Romania care a anuntat acceptarea la plata a bitcoin a renuntat dupa 6 luni la aceasta metoda

10 ianuarie 2014

La inceputul lunii iunie a anului trecut, patronii restaurantului La Conu Iancu anuntau ca sunt prima companie din Romania care accepta la plata moneda virtuala bitcoin. Mai mult, managementul localului preciza ca vor organiza in fiecare duminica intalniri cu comunitatea bitcoin din Romania, pentru a creste gradul de informare in randul membrilor acesteia dar si veniturile restaurantului, intrucat intalnirile se tineau La Conu Iancu.

Evenimentul a avut parte de o buna mediatizare, stirea fiind preluata atat in online cat si de unele televiziuni importante. Chiar daca acest succes de presa a dus la cresterea numarului de clienti care au intrat in restaurant – lucru foarte important pentru orice business aflat la inceput de drum, cum era si La Conu Iancu – se pare ca aceasta nu a fost suficient.

Sase luni mai tarziu, localul este in mana altei echipe manageriale care ne-a confirmat ca nu intentioneaza sa mai accepte bitcoin – cel putin pana nu se documenteaza, sa vada daca merita. Cat despre vechii patroni, “proprietarul localului mi-a spus ca au plecat din tara”, ne-a precizat un reprezentant al actualei echipe manageriale.

In toata aceasta perioada de sase luni, cele mai notabile evenimente din bitcoin-ul romanesc au fost anuntul ca o farmacie din Ploiesti (www.maxifarma.ro) accepta aceasta moneda virtuala la plata iar un bloger din Oradea si-a deschis propria dar si prima platforma de tranzactionare bitcoin din Romania.

Cu toate acestea, in piata romaneasca se manifesta o anumita efervescenta insa ea este departe de fenomenul la care s-a ajuns in strainatate. Sunt persoane care vor sa-si vanda case pentru a investi in bitcoin iar pe anumite site-uri dedicate  se vinde si se cumpara bitcoin.

Din comentariile postate de romani in mediul virtual, majoritatea sunt favorabile iar unii dintre internauti o vad ca pe o investitie tinand cont de evolutia spectaculoasa de pana acum a cotatiei bitcoin, extrem de volatila (in 2013 valoarea monedei a crescut de la 13,56 USD la 1 ianuarie, la 1.240 USD la inceputul lunii decembrie, pentru ca in 5 decembrie sa scada cu 30% la 870 USD), dar si a evolutiei pe termen lung.

Iata ce spune bloger-ul Urechila: “Au fost multe monede virtuale care au decedat la prima incruntare de spranceana a ! Bitcoin e fundamental diferita de cele anterioare pentru ca se bazeaza in functionare pe o retea p2p! La fel ca distribuirea de filme si muzica pe torrenti, bitcoin NU POATE FI ELIMINATA, BLOCATA, CONTROLATA! Pentru a distruge/opri tranzactiile in bitcoini ar trebui sa intrerupi internetul!”

In plus, fanii bitcoin au convingerea ca in timp valoarea lor va creste mult mai mult chiar daca exista o volatilitate puternica a cotatiei. Argumentul este unul matematic. Masa monetara a bitcoinilor poate ajunge la maxim 21 milioane unitati si daca vor fi acceptati si folositi ca moneda reala la fel de mult ca dolarii, “un bitcoin va avea valoarea intregii emisiuni monetare planetare impartita la 21 milioane!”, crede bloger-ul citat. “Plecand doar de la triliardele de dolari pe care ii scoate din burta, an de an, fara jena, trezoreria americana, rezulta ca bitcoinii, chiar si la 1.000$ bucata, sunt PUTERNIC SUBEVALUATI! in realitate un bitcoin poate valora milioane si zeci de milioane de dolari! (functie de cat de mult va creste masa monetara de verzisori)”, a mai adaugat bloger-ul.

Evident ca sunt si pareri contrare care nu vad nimic bun in bitcoin decat o alta metoda de pacaleala. „Ca si black Friday, si chestia asta e doar o incercare de specula, nimic mai mult”, spune Vasile Andreescu pe blogul adevarul.ro. „De la joaca, se sparge cojoaca, iar reclama ciudata ce i se face acestui joc … imi spune ca e doar o metoda de a aduna banii reali de la fraieri, sugandu-i in conturi bine alese. Iar la o anumita suma, stop joc si ramai cu niste numere in brate, puse pe un hard disc, adica, de fapt, cu nimic.”, a mai adaugat Andreescu.

Pentru a indeparta si aceasta temere, in Marea Britanie a aparut si prima companie din lume care asigura detinerile de bitcoin.

Evolutia cotatiei bitcoin exprimata in USD – blockchain.info/charts

grafic bitcoin newsite

In ciuda evolutiilor legate de bitcoin la nivel mondial, interesul pe plan local este inca slab, comunitatea bitcoin din Romania pe facebook numara doar 262 de membri (la data scrierii acestui material).

Alt fapt este ca moneda bitcoin este unul dintre cele mai volatile titluri disponibile in prezent pe pietele financiare, care a generat castiguri uriase pentru cei care au pariat initial pe aprecierea monedei dar si pierderi masive, din cauza unor fluctuatii ca cea din 5 decembrie 2013 (survenita la o zi dupa ce fostul guvernator FED Alan Greenspan a catalogat intr-un interviu pentru Bloomberg aprecierea Bitcoin drept un „bubble” si la cateva ore dupa ce Banca Centrala a Chinei interzicea bancilor locale sa tranzactioneze bitcoin).
Guvernatorul Bancii Centrale a Olandei a fost citat recent spunand despre Bitcoin ca a generat o febra similara crizei lalelelor din secolul 17, doar ca atunci „macar ramaneai cu un bulb de lalea, acum risti sa nu ramai cu nimic”.

Nu trebuie ignorat faptul ca, mai tarziu sau mai devreme, monedele virtuale pot deveni o alternativa serioasa la monedele sustinute de bancile centrale. Adica monede precum bitcoin ar putea ajunge un concurent de luat in calcul, mai ales daca fenomenul devine unul care se manifesta la nivel planetar (lucru care incepe sa se cam intample). Pe site-ul https://localbitcoins.com, este postat faptul ca moneda se tranzactioneaza in nu mai putin de 4.831 de orase (la momentul postarii), din 190 de tari, inclusiv Romania.

Se pare ca in lume se fac 70.000 de tranzactii pe zi in bitcoin. Estimarea apartine unui membru al board-ului Bundesbank, banca centrala a Germaniei, care avertiza recent asupra faptului ca investitiile in bitcoin sunt foarte riscante. Rand pe rand, aceasta pozitie a fost adoptata de principalele banci centrale ale lumii incepand cu luna noiembrie a anului trecut.

Reactia bancilor centrale de avertizare asupra pericolelor monedelor virtuale poate veni si din teama ca ar putea ramane fara obiectul muncii, nu neaparat din dorinta (si ea fireasca) de a-si proteja cetatenii. Nimeni nu spune “nu mai cumpara de la mine, du-te la concurenta ca are produse mai bune!”, pentru ca risca sa iasa din business. In cele din urma, totul este o chestiune de incredere manifestata de „end user”. Pe termen lung, el este cel care va decide.

P.S. Ar fi interesant punctul de vedere al Bancii Nationale a Romaniei care nu a luat inca o pozitie oficiala, desi marile banci centrale ale lumii au facut-o deja. Aceasta lipsa de reactie este foarte probabil ca are la baza faptul ca piata locala este inca la inceput, romanii nefiind inca prinsi de “febra” bitcoin.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?