Prezentarile fintech, discursurile de la festivitatea de premiere si interviurile Galei NOCASH

21 mai 2018

14 prezentari de solutii si modele de business sustinute de fintech-urile participante in competitia de la Gala NOCASH, peste 30 de discursuri si cinci interviuri. Toate pot fi gasite aici: Gala NOCASH – Galerie Video 

Iata doar cateva dintre cele mai interesante declaratii facute de pe scena Galei NOCASH:


Antonio Eram – CEO Netopia Mobilpay: „Avem nevoie de cat mai mult fintech, de cat mai mult sange proaspat. Acum 65 de milioane de ani, pe cer a aparut un obiect luminos, o stea. Dinozaurii s-au uitat si n-au dat importanta acelei luminite. Ei bine, stiti foarte bine ce a facut cu dinozaurii acea lumina pe cer. Doamnelor si domnilor din banci, inovatia nu se face dand din fund, nu se face de la birou. Inovatia se face muncind, cu multa transpiratie, venind cu idei si riscand tot ce ai.

Sunt foarte dezamagit ca sistemul bancar din Romania, inca nu a trecut de momentul in care ridici capul sa vezi ca este un meteorit pe cer. Inovatia se face apeland la oameni, la antreprenori cu idei, deschizand lucrurile, si nu fortat prin PSD2 sau alte legi asemanatoare. Inovatia se face acceptand companii  de acest gen (n.r. fintech) si ajutandu-le sa creasca.

In 15 ani de cand facem procesare de plati, pe mobil, online, etc. foarte rare au fost cazurile in care o banca a spus hai sa mergem mai departe, sa facem lucruri impreuna. Nu s-a intamplat. As vrea ca situatia sa se schimbe, nu cu mine, ci cu toti ceilalti pentru ca fintech-ul este in domeniu care creste foarte mult si foarte repede.

Evolutiile pe care voi puteti sa le faceti, si vorbesc aici de institutii financiare, de banci, sunt foarte limitate. Investiti in antreprenori, investiti in fintech-uri si dati-ne sansa sa mergem mai departe si sa devenim cineva. Credeti-ma ca o sa fim recunoscatori pentru totdeauna celor care ne-au ajutat.”

Catalin Parvu – presedinte Piraeus Bank Romania: „Investitia in digitalizare este necesara si este pornita deja. Nu este usor. Legislatia nu este asa cum trebuie, nu te ajuta, si toata lumea vrea sa te opreasca. Intr-adevar, cand esti reprezentant de dinozaur, si nu o spun in sensul peiorativ, sunt de acord cu colegul ca de multe ori bancile nu investesc suficient in clienti sau nu au curajul sa sustina investitii. Trebuie mai mult curaj, trebuie mai multa sustinere si cred ca fiecare trebuie sa isi faca treaba acolo unde este pus.

(…) Cand vom fi mai mult proactivi decat reactivi, atunci lucrurile vor merge mai bine. Bancile sunt deschise insa trebuie sa stii cum sa le vorbesti, apropo de cum se pune problema, fiindca  in general sunt foarte conservatoare. Tot ce se intampla, PSD2, GDPR, MIFID II, le fac sa fie rigide iar costurile de implementare sunt foarte mari ceea ce face ca nu intotdeauna sa avem un business case valabil.

Concurenta ne impinge sa lucram cu marje tot mai mici. Ca sa poti lucra bine cu marje mici trebuie sa ai o concurenta mai selectiva si trebuie sa ai volume. Deocamdata la noi nu sunt volume, atata timp cat avem un grad de intermediere de numai 29% (n.r. calculat ca volum total de credite in PIB), cel mai mic din Europa.”

Florin Boldescu – Chief Officer Digital Transformation Raiffeisen Bank Romania: „Indiferent de marimea unei organizatii intotdeauna vei avea niste provocari. Intrebarea este cum simti acel moment? Cat de constient esti de ceea ce te ajuta si care sunt provocarile respective? Este fix aceeasi problema de business management care se rezolva si cand esti mic si cand esti mare. Asadar intrebarea nu este daca suntem dinozauri sau nu, gazele sau elefanti (n.r. in ceea ce priveste viteza la schimbare). Intrebarea este ce esti si unde vrei sa ajungi. Sfatul meu pentru fintech-uri este sa aiba intelegerea a ceea ce te face diferit si in ceea ce iti da incredere ca poti reusi. Restul este istorie. Fiecare si-o scrie in felul sau.”

Ajunsa la a XVII-a editie, Gala NOCASH este evenimentul cu cea mai lunga istorie din industria de plati electronice, fiind organizat in primavara fiecarui an începând cu 2002. Tocmai aceasta traditie il face poate si cel mai important eveniment anual de profil din tara noastra. In cadrul Galei se acorda premiile de excelenta pe baza activitatii din anul anterior. De aceea este si atat de asteptat, pentru ca ofera confirmarile oficiale, ale liderilor in domeniu, pe baza de date statistice.

Partenerii principali ai acestui eveniment au fost Raiffeisen Bank, pentru competitia fintech, si Asociatia de Plati Electronice din Romania – APERO, pentru festivitatea de decernare a premiilor de excelenta din industria cardurilor. Multumim pentru sprijin tuturor partenerilor care au facut posibila organizarea Galei NOCASH.

partenerii Galei

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?