[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Prevenirea fraudelor online si reducerea tranzactiilor eronate: First Bank lanseaza Serviciul de Afisare Nume Beneficiar

18 decembrie 2023

Incepând cu 15 Decembrie 2023, First Bank ofera clientilor o nouă facilitate de verificare a identității celor cărora le trimiți bani. Facilitatea se numește SANB, adică Serviciul Afișare Nume Beneficiar și are ca obiectiv „prevenirea fraudelor online prin verificarea identității beneficiarului, pentru clienții care efectuează plăți electronice”, potrivit comunicatului.

Totodată, serviciul poate contribui la reducerea numărului tranzacțiilor eronate generate prin introducerea greșită a codului IBAN al beneficiarului.

„Practic, în momentul introducerii de către plătitor a contului IBAN al beneficiarului, în cazul unei plăți către o persoană fizică, SANB asigură furnizarea și afișarea automată în ordinul de plată electronică a prenumelui și inițialei numelui beneficiarului plații. În cazul unei plăți către o persoana juridică se va afișa plătitorului, pentru validare, o parte din denumirea firmei.” precizeaza banca.

În acest sens, în interesul legitim de a preveni fraudele și plățile nedatorate, Băncile participante la acest serviciu transmit interogări în timp real către o bază de date centralizată la TRANSFOND S.A. – administratorul și operatorul Casei de Compensare Automată de Plăți Interbancare.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?