Presedintele Romaniei a promulgat legea emiterii de moneda electronica si legea serviciilor de plata (PSD2). Am intrat oficial in etapa democratizarii serviciilor financiare si de plati.

10 noiembrie 2019

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 8 noiembrie a.c., Decretul pentru promulgarea Legii privind serviciile de plată („legea PSD2”)şi pentru modificarea unor acte normative (PL-x 304/01.07.2019), precum si Decretul pentru promulgarea Legii privind activitatea de emitere de monedă electronică (PL-x 305/01.07.2019), potrivit informatiilor publicate pe site-ul institutiei prezidentiale.

In esenta, PSD2 obliga bancile sa puna la dispozitia unor jucatori terti, autorizati si supravegheati de Banca Nationala a Romaniei, informatii cu privire la conturile clientilor, insa doar cu acordul acestora.

Astfel, jucatorii terti le pot oferi clientilor servicii de gestionare a finantelor personale prin agregarea conturilor bancare – toate informatiile urmand a fi centralizate intr-un singur loc, indiferent de numarul bancilor la care clientul detine un cont – dar si posibilitatea de a initia plati si din alte medii decat cele in care isi gestionau operatiunile financiare, pana la momentul respectiv.

Jucatorii terti, care sunt nevoiti sa detina o licenta emisa de autoritatile de reglementare, pot accesa datele detinute de banci prin platforme de tip API („Aplication Programming Interface”).

Actul normativ deschide calea democratizarii serviciilor financiare si de plati, care vor putea fi oferite de noi jucatori, altii decat bancile, si va conduce la aparitia unor noi modele de business. Tema va fi analizata pe larg in cadrul conferintei internationale fintech – Banking 4.0

Este cazul marketplace-urilor de servicii financiar bancare, un loc in care clientul poate afla in timp real daca este la Biroul de credit, ce scor de credit are si care este cea mai potrivita oferta din piata pentru profilul sau. Odata aflate toate aceste lucruri, creditul se obtine 100% online, fara a mai fi necesar drumul la banca pentru semnare.

Dupa publicarea legii in Monitorul Oficial, BNR poate aplica si sanctiuni celor care nu respecta cerintele impuse de noua Directiva a Serviciilor de Plata (PSD2), transpusa – in sfarsit – si in legislatia romaneasca. Tara noastra era ultima din UE care nu facuse inca acest lucru.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?