Presedintele Romaniei a promulgat legea emiterii de moneda electronica si legea serviciilor de plata (PSD2). Am intrat oficial in etapa democratizarii serviciilor financiare si de plati.

10 noiembrie 2019

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 8 noiembrie a.c., Decretul pentru promulgarea Legii privind serviciile de plată („legea PSD2”)şi pentru modificarea unor acte normative (PL-x 304/01.07.2019), precum si Decretul pentru promulgarea Legii privind activitatea de emitere de monedă electronică (PL-x 305/01.07.2019), potrivit informatiilor publicate pe site-ul institutiei prezidentiale.

In esenta, PSD2 obliga bancile sa puna la dispozitia unor jucatori terti, autorizati si supravegheati de Banca Nationala a Romaniei, informatii cu privire la conturile clientilor, insa doar cu acordul acestora.

Astfel, jucatorii terti le pot oferi clientilor servicii de gestionare a finantelor personale prin agregarea conturilor bancare – toate informatiile urmand a fi centralizate intr-un singur loc, indiferent de numarul bancilor la care clientul detine un cont – dar si posibilitatea de a initia plati si din alte medii decat cele in care isi gestionau operatiunile financiare, pana la momentul respectiv.

Jucatorii terti, care sunt nevoiti sa detina o licenta emisa de autoritatile de reglementare, pot accesa datele detinute de banci prin platforme de tip API („Aplication Programming Interface”).

Actul normativ deschide calea democratizarii serviciilor financiare si de plati, care vor putea fi oferite de noi jucatori, altii decat bancile, si va conduce la aparitia unor noi modele de business. Tema va fi analizata pe larg in cadrul conferintei internationale fintech – Banking 4.0

Este cazul marketplace-urilor de servicii financiar bancare, un loc in care clientul poate afla in timp real daca este la Biroul de credit, ce scor de credit are si care este cea mai potrivita oferta din piata pentru profilul sau. Odata aflate toate aceste lucruri, creditul se obtine 100% online, fara a mai fi necesar drumul la banca pentru semnare.

Dupa publicarea legii in Monitorul Oficial, BNR poate aplica si sanctiuni celor care nu respecta cerintele impuse de noua Directiva a Serviciilor de Plata (PSD2), transpusa – in sfarsit – si in legislatia romaneasca. Tara noastra era ultima din UE care nu facuse inca acest lucru.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Nic Marius Balaceanu – Founder & CEO Lendrise

„For more than a week now, ScoreRise enrolls daily hundreds of users through an innovative facial recognition interface. Enrollment takes less than a minute and it does not require presence of a human operator or video recording. And, of course, it stays fully GDPR compliant with help from Reff & Associates and Deloitte Romania.”

Sondaj
Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus in legislatia romaneasca Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Cand credeti ca se va intampla totusi acest lucru?
49 votes · 49 answers
Voteaza
NoCash