Preşedintele executiv al Eximbank spune ca fuziunea cu Banca Romaneasca este deja profitabila: „statul a platit 61 mil. euro si are un castig de 70 mil. euro”

28 ianuarie 2020

Traian Halalai, preşedintele exe­cutiv al EximBank (CEO), spune pentru ZF ca preţul plătit pentru Banca Românească este de 61 mil. euro, la un capital achiziţionat de apro­xi­mativ 130 mil. euro, reprezentând un multiplu de 0,4. „După fuziunea între cele două bănci, aş putea spune că statul, în calitate de acţionar ma­joritar al EximBank, a câştigat deja 70 mi­lioane de euro.“

Pe lângă preţul plătit pentru capital, tran­zac­ţia totală a inclus un împrumut subordonat de 65 milioane de euro care devine scadent când se închide fuziunea plus linii de finanţare de aproximativ 90 de milioane de euro, care au fost plătite de Banca Româneasca din lichidităţile proprii.

Statul român nu trebuie să finanţeze deloc această tranzacţie, nici printr-o majorare de capital al EximBank sau prin împrumuturi, a menţionat Halalai.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Adrian Vasilescu – consilier de strategie al guvernatorului BNR

„O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunțat la cash. În rest, este o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă și nici nu știi când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?”, a spus consultantul.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?
NoCash