Presedintele Consiliului Concurentei sugereaza autoritatilor sa adopte directiva europeana a serviciilor de plata daca sunt cu adevarat interesati de protejarea populatiei. „Cursul si ROBOR sunt stabilite de piata.”

29 ianuarie 2019

În contextul nivelului ridicat al ROBOR, duminică seară, la Antena 3, consilierul premierului, Darius Vâlcov, a acuzat Consiliul Concurenţei de faptul că tărăgănează investigaţiile. „Ministrul Finanţelor este pregătit să ceară intervenţia Consiliului Concurenţei, să vedem dacă există vreo înţelegere.”, declara Valcov. Anterior, senatorul Daniel-Catalin Zamfir afirmase ca in 2008 au existat intelegeri intre banci pentru a manipula nivelul ROBOR iar Consiliul Concurentei nu a sanctionat acest lucru.

Ca reactie, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei a declarat că investigaţia de la acel moment nu a identificat dovezi în acest sens. „Raportul nostru nu a găsit dovezi că ar fi existat o înţelegere în acel moment”, potrivit Agerpres.


„Investigaţia a fost finalizată, decizia s-a luat conform procedurilor legale, iar ordinul de închidere a investigaţiei există şi se află de ani de zile postat pe site-ul instituţiei. Mă surprinde că se pot lansa atât de uşor acuzaţii fără să faci o minimă verificare, fără să contactezi instituţia sau să verifici site-ul. Ar fi fost foarte simplu ca aceste afirmaţii false să nu fie făcute publice”, a susţinut Chiriţoiu.

Întrebat dacă autoritatea de concurenţă poate interveni pentru a stabili cursul de schimb sau nivelul ROBOR, Chiriţoiu a răspuns: „România este o economie de piaţă, cursul şi ROBOR sunt stabilite de piaţă, iar piaţa are un reglementator care este BNR”. „Cu siguranţă, Consiliul Concurenţei nu stabileşte nici dobânda bancară, nici cursul de schimb”, a adăugat el.

Reprezentantul Consiliului Concurentei a confirmat insa ca exista o analiză pe zona de ROBOR. „Ne uităm la ROBOR, nu şi la curs, pentru că au fost dezbateri în spaţiul public şi suntem foarte interesaţi să vedem efectele Ordonanţei 114 (OUG 114/2018).”, a spus Chiriţoiu.

Totodată, Chiriţoiu a sugerat autoritatilor sa-si canalizeze energiile catre alte aspecte mai importante, legate tot de domeniul financiar-bancar. In acest context a amintit de o directivă europeană (Directiva Serviciilor de Plata – PSD2) care ar fi trebuit transpusă în legislaţia românească încă de acum trei ani şi care ar fi permis reducerea comisioanelor bancare.

„De trei ani avem o directivă care facilitează intrarea pe piaţă a unor noi actori, companii bazate pe tehnologie, care vor face concurenţă băncilor. În felul acesta, se vor reduce comisioanele plătite de consumatorii români. Ar fi trebuit transpusă cel mai târziu acum un an şi puteam să o facem de acum trei ani. Cu toate acestea, nu o avem transpusă nici acum. Eu mai degrabă m-aş concentra pe acest instrument care e clar, e probat, e la îndemână, în loc să-mi consum energia pe alte lucruri”, a recomandat şeful Consiliului Concurenţei.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Adrian Vasilescu – consilier de strategie al guvernatorului BNR

„O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunțat la cash. În rest, este o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă și nici nu știi când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?”, a spus consultantul.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?
NoCash