[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Presedinte Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei: „toleranta la lipsa competentelor digitale trebuie sa fie zero pentru functionarii publici”

16 octombrie 2020

Pentru functionarii publici, avand in vedere ca avem o baza umana sanatoasa – sunt oameni cu studii superioare in marea lor majoritate – toleranta la lipsa competentelor digitale trebuie sa fie zero. Oricine poate sa le aiba. Nu poate sa existe o scuza in aces sens,” a declarat Sabin Sarmas, presedinte ADR, in cadrul conferintei online organizata de ARMO cu ocazia zilei nationale a comertului electronic.

Reprezentantul guvernului a vorbit despre prioritati pe care Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei le are in perioada urmatoare.

Iata cele mai importante declaratii:

. „Prioritatile mari sunt guvernarea in jurul datelor – data centric government – ca sa putem evalua cat mai rapid spre un smart government in Romania. A doua prioritate este transformarea digitala. Nu putem evolua separat, chiar daca mediul de business a reusit sa o ia mult inaintea mediului public, pe mai multe paliere – in special pe zona digitalizarii. A treia componenta este cea de digital skills. Trebuie sa recuperam aici (n.r. la nivelul competentelor digitale ale functionarilor publici).”

. „Daca trecem la proiecte concrete, cele mai importante pentru noi raman astazi proiectul de identitate electronica pe care am reusit sa-l demaram, proiectul de interoperabilitate cu care suntem in implementare de asemenea. Nu ar fi un proiect pe termen lung dar va fi un proiect pe termen mediu.”

. „Pe termen lung trebuie sa gandim tot sistemul de interoperabilitate intre bazele de date la nivel national. Interoperabilitatea aceasta va ajuta extrem de mult companiile din Romania si, daca vreti, in privinta ecommerce-ului. Ganditiva ca pot sa efectuez oricand orice tip de verificare atunci cand ai un anumit tip de comparator, daca ai anumite suspiciuni poti sa ai acces la bazele de date – in anumite conditii – pe care autoritatile statului le detin si atunci poti sa  generezi, pe modele de open data, noi modele de business. Impactul este unul extrem de mare pe zona publica, atat pentru cetatean cat si pentru companii in general.”

. „Al treilea proiect pe termen scurt la care lucram si pentru care sper sa mearga si contractul de finantare pe fonduri europene, este cel de infrastructura de cloud guvernamental, un proiect despre care se discuta de ani buni si sper sa reusim sa-l inchidem noi. Este un proiect vital pentru tot ceea ce inseamna e-guvernare.

In zona publica, foarte mult institutii se afla in dificultate atunci cand trebuie sa-si faca managementul echipamentelor, a data center-elor s.a.m.d. Va aduce economii la buget si va schimba abordarea, pentru ca cel mai important aspect acesta este, va schimba abordarea de realizare a soft-urilor pentru domeniul public si implicit pentru cel privat in sensul in care vom merge si noi catre o politica de tip “cloud first” in care aplicatiile vor merge mai degraba in cloud, vor folosi tehnologii noi si nu vom merge pe vechile abordari.”

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?