Premiile Galei NOCASH – lansarea Apple Pay votata premiera anului in 2019, de comunitatea bancara & fintech

30 septembrie 2020

Gala NOCASH si-a desemnat castigatorii la sectiunile pe baza de nominalizari si vot. Pentru activitatea din 2019, Premiera Anului este lansarea Apple Pay. In vara anului trecut, sapte institutii au lansat simultan Apple Pay pentru clientii lor, decizie care a permis ulterior tuturor institutiilor financiare din piata romaneasca o foarte buna adoptie a propriilor solutii de mobile wallet.

Premiul pentru Pionierat in industria platilor electronice a fost castigat de Banca Transilvania, pentru introducerea posibilitatii de a retrage bani de la bancomat cu telefonul, prin aplicația BT Pay și Apple Pay. Opțiunea este valabilă, de asemenea, pentru clienții care folosesc accesoriile contactless din colecția BT Pay.

Partenerul Anului fost desemnat Banca Nationala a Romaniei, pentru lansarea Fintech Innovation Hub, menit sa incurajeze si sa sustina inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. Prezenta la festivitatea de decernare, doamna Ruxandra Avram, director in cadrul BNR a declarat ca au inceput pregatirile pentru lansarea unui sandbok, proiectul urmand a fi lansat in cursul anului viitor.

In mod exceptional, in acest an organizatorii au introdus o noua categorie: „Cea mai buna reactie in vremea pandemiei”, in care au fost nominalizate cele mai importante masuri luate de jucatorii din industrie pe urmatoarele sectiuni: e-administratie, e-commerce, carduri, plati & digital banking, tehnologii mergente & noi modele de business.

Castigatorii se prezinta dupa cum urmeaza:

e-administratie – Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei (ADR) –  introducerea semnaturii electronice in toata administratia

Carduri – Revolut – pentru introducerea cardurilor Junior & posibilitatea de a tranzactiona aur.

e-commerce – MegaImage – pentru eliminarea platii ramburs la livrare. Pentru a evita contactul prelungit la predarea produselor, livrările din Supermarket Online în această perioadă au fost limitate la plata online cu cardul.

Plati & Digital banking – Alpha Bank – pentru lansarea unui proiect pilot pentru solutia SoftPOS – o aplicatie ce transforma telefonul mobil in POS.

Tehnologii emergente & noi modele de business – Blockchain – ELROND Network au dezvoltat o tehnologie ce permite transferul de valoare intre oricine, oricand, oriunde si la un cost de pana la 100 de ori mai mic decat in prezent

In fiecare an, NOCASH invita comunitatea sa de experti – care acum a ajuns la aproximativ 130 de specialisti – sa jurizeze nominalizarile pe care le facem. Dupa cele doua zile alocate pentru procesul de votare, si-au exprimat optiunea 80 de specialisti, astfel incat votul final este foarte relevant.

Pentru a asigura o obiectivitate sporita votului, juratii nu se pot exprima in favoarea serviciului sau produsului lansat de compania in cadrul careia activeaza. Votul ramane insa o optiune personala.

Ca noutate, la editia cu numarul 19 – desfasurata in restrictiile impuse de Covid-19, organizatorii au propus o lista cu nominalizari atat pentru activitatea din 2019 cat si, separat, pentru perioada de stare de urgenta & alerta, din acest an.

Specialistii au putut alege o singura nominalizare din fiecare categorie. In optiunea lor au tinut cont de urmatoarele criterii: inovatie, tehnologie, scalabilitate si impact in piata.

Lista completa a nominalizarilor aici

Evenimentul a fost sustinut de catre DRUID si FINTECHOS, in calitate de parteneri de tehnologie, TBI BankTypingDNAFinqware si Symphopay – ca parteneri business, Modex – partener logistic si iSense Solutions – partener de cercetare.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Mihai Draghici – CEO PayByFace

„Dupa ce oamenii creeaza un cont PayByFace si au adaugat cardul, selfi-ul si PIN-ul, si au avut un pic de curaj sa se duca sa incerce, daca au incercat o data plata prin recunoastere faciala nu mai folosesc altceva (n.r. ca modalitate de plata). 80% dintre ei numai asta folosesc. Le place la nebunie.” 

Afla aici rezultatele in adoptia platii prin recunoastere faciala.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?