Premierul Romaniei: „În perioada următoare vom pregăti în detaliu aplicarea primei etape a proiectului, facturarea electronică în relația B2G (business to government)”

27 august 2021

Premierul Florin Cîţu (foto) a spus joi, pe pagina sa de facebook, că a analizat stadiul proiectului e-Facturare împreună cu ministrul Finanţelor şi specialiştii din domeniu, iar prima etapă va fi pregătită în perioada următoare pentru a asigura facturarea electronică între mediul de afaceri şi instituţiile statului.

„Este un proiect așteptat de mediul de afaceri, dar e-Facturare va avea rezultate bune pentru noi toți: venituri mai mari la buget, combaterea evaziunii fiscale și transparență în cheltuirea banilor publici.”

„În perioada următoare vom pregăti în detaliu aplicarea primei etape a proiectului, facturarea electronică în relația B2G (business to government), urmând ca următorul pas să fie B2B (business to business).”

Din septembrie 2021, agenţii economici vor utiliza un sistem de facturare electronică pentru a încărca, stoca şi descărca facturile pe care le emit, în relaţia cu instituţiile publice. Măsura va fi implementată de Ministerul Finanţelor, prin Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare, în cadrul unui program pilot. Este prima etapă de dezvoltare a sistemului informatic de facturare electronică care urmează sa fie generalizată in relaţiile dintre toţi operatorii economici.

În aprilie 2020, Ludovic Orban spunea, la începutul unei ședințe de Guvern, că Italia a înregistrat o creștere spectaculoasă a încasărilor după ce a folosit un sistem de facturare electronică, iar Cîțu a răspuns la acea vreme că ceea ce va fi folosit în România este inspirat din sistemul italian.

Ulterior, în septembrie 2020, Cîțu a reamintit despre proiectul e-facturare într-o conferință: „Implementarea facturii electronice va aduce 20 miliarde lei în plus la buget”.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Mihai Draghici – CEO PayByFace

„Dupa ce oamenii creeaza un cont PayByFace si au adaugat cardul, selfi-ul si PIN-ul, si au avut un pic de curaj sa se duca sa incerce, daca au incercat o data plata prin recunoastere faciala nu mai folosesc altceva (n.r. ca modalitate de plata). 80% dintre ei numai asta folosesc. Le place la nebunie.” 

Afla aici rezultatele in adoptia platii prin recunoastere faciala.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?