Premierul Orban, despre faptul ca Trezoreria nu accepta plati online: „Trebuie sa iasa din epoca de piatra.”

3 aprilie 2020

Prim-ministrul a fost întrebat de un consultant fiscal când va fi posibil ca plățile catre Trezoreria Statului sa se faca prin internet, fara ca firmele să fie obligate să se prezinte la ghișeu cu un ordin de plată semnat pe hârtie.

Fara a veni cu un termen clar, premierul doar a recunoscut ca institutia trebuie modernizata. ”Vă spun sincer ca Trezoreria a rămas în mileniul II. Acolo sunt niște povești … Cert este că în continuare se lucrează pe ștampile, desi ștampilele nu mai există în România, este suficientă semnătura”, a arătat Ludovic Orban, la România TV, potrivit profit.ro.

”În măsura în care anumite entități nu se adapteză există soluția schimbării conducătorilor, e o soluție simplă. Nu poate Trezoreria să rămână în epoca de piatră când noi sunt în mileniul online-ului sau în mileniul internetului”, a spus șeful Executivului.

Intre timp, ANAF a reactionat si a publicat un comunicat prin care precizeaza ca platile catre institutie pot fi efectuate si online. In document, ANAF precizeaza ca facilitățile fiscale pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit care plătesc impozitul datorat pentru trimestrul I 2020, respectiv pentru plata anticipată aferentă aceluiași trimestru, până la termenul scadent de 25 aprilie 2020, inclusiv, beneficiază de o bonificație calculată asupra impozitului datorat, astfel: a) 5% pentru contribuabilii mari; b) 10% pentru ceilalți contribuabili.

Asadar, pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului I al anului 2020, până la data de 25 aprilie 2020 inclusiv, contribuabilii beneficiază de o bonificație de 10% calculată asupra impozitului datorat pentru trimestrul respectiv.

„Reamintim contribuabililor că obligațiile fiscale se pot îndeplini utilizând metode de comunicare la distanță prin intermediul Spatiului Privat Virtual (pentru depunerea declarațiilor și obținerea de informații), iar plata poate fi efectuată prin internet banking sau ghiseul.ro.”, se arata in comunicat.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Adrian Vasilescu – consilier de strategie al guvernatorului BNR

„O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunțat la cash. În rest, este o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă și nici nu știi când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?”, a spus consultantul.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?