Premiera pe piata de capital din Romania: decontarea in euro pentru tranzactiile incheiate in euro la BVB

26 septembrie 2017

Depozitarul Central a realizat în data de 25 septembrie 2017 primele decontări pe Platforma TARGET2-Securities (T2S) pentru tranzacţiile încheiate în moneda euro la Bursa de Valori Bucureşti, cu instrumente financiare denominate în euro.

„Astfel, oferta publică de obligaţiuni denominate în EUR emise de Banca Internaţională de Investiţii în valoare de 60.000.000 EUR desfăşurată la Bursa de Valori Bucureşti reprezintă o premieră pentru piaţa de capital din România. Decontarea ofertei s-a încheiat cu succes în data de 25 septembrie pe platforma T2S, prin intermediul Depozitarului Central.”, potrivit comunicatului de presa.

„După anunţul iniţial referitor la operaţionalizarea decontărilor în moneda euro pe platforma T2S, ne bucurăm să anunţăm şi primele operaţiuni de decontare, realizate în cadrul ofertei publice de obligaţiuni emise de Banca Internaţională de Investiţii şi ai cărei Co-Aranjori Principali sunt BT Capital Partners şi Banca Comercială Română. Speram că acest tip de operaţiuni va deveni în scurt timp obişnuit, că vom avea mai multe instrumente financiare denominate în euro şi că tot mai mulţi participanţi vor beneficia de avantajele accesării Platformei T2S.” a declarat Silvia Buicanescu, Director General al Depozitarului Central.

Începând din 18 septembrie 2017, Depozitarul Central pune la dispoziţia clienţilor săi serviciul de decontare pe Platforma T2S a tranzacţiilor încheiate în moneda euro la Bursa de Valori Bucureşti, pentru instrumentele financiare denominate în euro. Depozitarul Central îşi extinde astfel gama de servicii oferite în calitate de depozitar al emitentului.

Banca Internaţională de Investiţii urmează să listeze la Bursa de Valori Bucureşti această emisiune de obligaţiuni (în valoare totală de 60 de milioane de euro, cu valoarea nominală de 10.000 euro/obligaţiune).

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?