[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Premiera: Banci centrale vin la Bucuresti pentru a analiza viitorul digital al banilor

27 mai 2022

In zilele de 30 si 31 mai, Bucurestiul va gazdui prima conferinta internationala dedicata activelor digitale.

Editia de primavara a conferintei internationale Banking 4.0 – powered by IMPERIUM, va analiza in premiera pentru Romania, oportunitatile oferite de tehnologia blockchain in noua economie web 3.0, atat pentru banci si alti jucatori institutionali, cat si pentru cetatean, totul din perspectiva serviciilor financiare si de plati.

Banca Reglementelor Internationale, considerata banca bancilor centrale, Banca Lithuaniei – poate cea mai avansata in adoptia tehnologiei blockchain la nivel european, alaturi de Banca Nationala a Romaniei, vor analiza stadiul adoptiei monedelor digitale de catre bancile centrale (CBDC – central bank digital currency), procesul de reglementare a activelor digitale si modul in care incluziunea financiara poate fi imbunatatita folosind tehnologia blockchain.

În prezent, Banca Națională a României derulează un program pilot, dezvoltat într-un mediu închis de testare, pentru a obține o mai bună înțelegere a conceptelor referitoare la aspecte tehnice, de securitate și juridice, precum și a implicațiilor de politică referitoare la potențiala emitere a unui CBDC. Mai multe detalii vor fi prezentate in premiera la Banking 4.0.

Pe durata a doua zile, 30 si 31 mai, peste 40 de experti din 10 tari vor analiza teme de mare actualitate, de la adoptia CBDC-urilor, avantajele tokenizarii – NFT-urile (Non Fungible Tokens), ce se intampla cu piata criptomonedelor si in ce mai investim cand “stablecoins” nu mai sunt stabile si pana la adoptia criptomonedelor ca mijloc de plata.

Companii de talie mondiala vin in premiera la Bucuresti. Astfel, Worldline este cel mai mare procesator de plati din Europa, dar si compania care a lansat un stablecoin legat de pretul aurului – proiectul DaVinci Gold. Primul de acest gen, permite consumatorilor să cumpere, să salveze și să vândă monede de aur fizice autentice sau lingouri de 24 de carate într-un mod simplu și sigur.

Ripple este la randul sau un pionier in folosirea technologiei blockchain pentru a face transferurile internationale de bani mai rapide si mai ieftine.

In premiera, in cadrul Banking 4.0 se va desfasura o competitie de proiecte care au la baza tehnologia blockchain. Cele mai relevante proiecte au fost selectate si un juriu ingternational va determina care dintre ele este cel mai promitator.

Un astfel de proiect este chiar IMPERIUM – un proiect originat în România, care ce isi propune să îi ofere ecosistemului crypto aceleași unelte esențiale care au ajuns definitorii pentru bursele de valori tradiționale.

Imperium – The Crypto Index le oferă investitorilor un instrument prin care să se expună financiar la cele mai valoroase proiecte crypto din lume, fără să trebuiască să depună vreun efort în această direcție. Asta înseamnă că prin folosirea indicilor Imperium, oricare investitor are mereu certitudinea că banii lui sunt investiți doar în cele mai puternice criptomonede de pe piață.

„Imperium folosește tehnologie de ultimă generație pentru a-și menține asset-urile direct proporționale cu piața foarte volatilă a lumii crypto, iar fondurile investitorilor în deplină siguranță. S-a întâmplat chiar recent să se prăbușească o monedă, a cărei valoare s-a apropiat de zero în doar câteva ore. Imperium are un algoritm special care se declanșează în astfel de momente cruciale, și să renunțe la asset-urile care se prăbușesc din punct de vedere al prețului.” a declarat Liviu Manda, CEO-ul Imperium.

Conferinta internationala Banking 4.0 powered by IMPERIUM se va desfasura la Athenee Palace Hilton in zilele de 30 si 31 mai. Agenda evenimentului aici

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?