[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Posta Romana a montat primul ATM propriu

30 august 2016

Alexandru Petrescu, directorul general al Postei Romane, a publicat cateva fotografii cu primul ATM instalat la sediul unui oficiu Postal. Este vorba de Oficiul Postal nr. 77 din Bucuresti. Asa cum se vede si din fotografia de mai jos, in care apare (si) o bormasina, lucrarile de „branding” sunt in curs de amenajare in vederea lansarii programului pilot.

Am incercat sa aflam cum se va dezvolta reteaua de ATM-uri in cadrul retelei postale si daca va fi o investitie a Postei sau a partenerului, Patria Bank. Surse apropiate procesului de branding ne-au declarat ca ATM-ul este „contributia unuia dintre parteneri in cadrul parteneriatului. Deocamdata sunt doar contributii logistice in pregatirea lansarii pilotului”.


Pilotul se va lansa in 36 de unitati postale din tara, institutia urmand sa experimenteze diferite geografii atât din punct de vedere al locației, dar și al profilului populației: mare rural, mic urban.

La intrebarea daca oferta de produse si servicii va cuprinde inca din start depozitele, creditele si cardurile, atat pentru populatie cat si pentru companii, sursa citata a mai precizat: „Gama limitata si extinsa etapizat pe masura ce extindem training-ul. Totul se face in pasi prudenti”.

primul ATM Posta Romana

De-a lungul timpului au existat mai multe parteneriate intre Posta Romana si institutiile de credit din Romania.

Primul a fost in 2002 cu Bancpost. In acel an, in 737 de oficii postale erau lansate microcreditele, conturile curente si de economii. Pentru microcredite, canalul de plata, si la acordare si la rambursare, era mandatul postal. Produsul nu a avut insa viata lunga, el fiind retras de noua conducere a Postei instalata dupa semnarea acordului.

In 2011, Posta Romana semna un acord de parteneriat cu BCR in urma caruia erau instalate 34 ATM-uri multifunctionale (cash in & cash out) in oficiile postale, dintre care cinci in Bucuresti. Proiectul viza instalarea a 150 de terminale insa schimbarea conducerii BCR a atras dupa sine renuntarea la aceasta dezvoltare. In prezent, mai sunt noua terminale functionale in Bacau, Brasov (2), Arges, Vaslui, Dambovita, Timis, Targoviste si Mioveni.

Ideea de a stabili un parteneriat cu o institutie de credit in vederea vanzarii de servicii si produse financiar-bancare in reteaua postala nu a parasit niciodata managementul Postei. Dupa o prima tentativa esuata (in decembrie 2013 cu Grupul Intesa SanPaolo), Posta Romana a finalizat negocierile in octombrie 2015 cu Nexte Bank (incepute in martie 2015). Potrivit acordului, Poşta Română va pune la dispoziţia clienţilor produsele de retail ale Nextebank – credite, depozite, carduri – în cea mai mare parte a reţelei de unităţi poştale. Se pare ca proiectul celor două entităţi are la bază modele aplicate cu succes de administraţii poştale din Europa.

In mai 2016, BNR aviza favorabil proiectul, Nexte Bank devenind intre timp Patria Bank. Parteneriatul este pe cinci ani, cu posibilitatea de prelungire pe inca doi, astfel incat Posta va trece la extinderea treptata a serviciilor financiare in toate unitatile sale incepand cu 2017.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?