[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Posesorii de card vor putea retrage bani (si) de la comercianti, din prima zi a anului viitor – serviciul este optional

26 octombrie 2016

Magazinele nu vor mai fi obligate să acorde, la cerere, până la 200 de lei bani lichizi clienților care nu au bani cash asupra lor și știu că vor avea nevoie ulterior de numerar, așa cum a decis în primăvară Parlamentul, ci doar vor avea această posibilitate. La solicitarea președintelui Klaus Iohannis, care a cerut ca noua regulă să fie reanalizată, deputații au decis ca acordarea de cash să reprezinte doar o posibilitate pentru magazine, nu o obligație. Și senatorii au decis în acest sens, în luna septembrie, în urma reexaminării.

Procedura va fi posibilă din prima zi a anului viitor.


Operațiunea îl scutește pe client, în special pe cel din orașe mici sau de la țară, de căutarea unui bancomat din care să scoată bani cash pentru un magazin care nu acceptă plata cu cardul și va avantaja magazinele, în opinia inițiatorilor, prin creșterea rulajului financiar.

Avansul este evidențiat distinct pe bonul fiscal și nu poate depăși 200 de lei. Tranzacțiile privind avansul în numerar sunt asimilate retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzacțiilor vor fi stabilite conform contractelor în vigoare între părți.

Comercianții vor putea percepe de la titularul cardului o sumă de până la 1% din valoarea avansului acordat.

În cazul în care numerarul aflat la dispoziția comercianților nu acoperă suma solicitată de către utilizatorul de card, clientului i se poate oferi suma disponibilă pentru astfel de operațiuni. Aceasta pentru a da posibilitatea comerciantului de a dispune de numerar și pentru alte operațiuni, precum restul la plată.

La rândul lor, băncile acceptante de carduri sunt obligate, la solicitarea comercianților, în baza contractelor încheiate în acest scop, să instaleze terminale de plată la toate locurile de vânzare ale acestora, în termen de maximum 30 de zile de la formularea solicitării.

Băncile acceptante de carduri sunt obligate să asigure infrastructura și dotările proprii necesare, în vederea ordonării plăților prin intermediul mijloacelor moderne de plată și a realizării transferului între contul de card și contul beneficiarilor sumelor plătite, precum și pentru acordarea de avansuri de numerar la terminalele de plată, în termen de maximum 90 de zile.

De asemenea, comercianții cu amănuntul care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro în echivalent lei au obligația de a accepta ca mijloc de plată și cardurile de debit și credit. Până acum, obligația de a accepta ca mijloc de plată și cardurile de debit și credit erau impuse comercianților cu amănuntul care realizează anual o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 de euro.

Guvernul nu s-a opus acestui sistem, rezumându-se să întrebe Banca Națională dacă astfel de tranzacții pot fi acceptate. Răspunsul băncii a venit prompt: se poate cu mici condiții, iar cel puțin două bănci sunt deja pregătite să furnizeze acest serviciu de avansuri de numerar.

Astfel, într-un document transmis de la cabinetul prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, se arată că magazinele trebuie să opteze pentru a da bani clienților, nu să fie obligate, și că ar fi bine să existe și o analiză cost-beneficiu, precum și o consultare cu Banca Central Europeană, actele normative ale BNR neîmpiedicând însă un astfel de sistem, denumit „cash-back” în practica internațională. Recomandarea acestuia nu a fost însă acceptată de parlamentari, avansul fiind legiferat ca obligație, inclusiv cu impunerea amenzii pentru nerespectare.

Sursa: profit.ro

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?