[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Portofoliul de carduri bancare migrate la cip a crescut de la 26% la 36% in primele trei luni

3 iunie 2010

3 iunie, 2010 – Desi unele banci au trecut la tehnologia cu cip inca din 2005 (ProCredit Bank), aproape o treime dintre emitenti inca nu au lansat carduri cu cip iar procesul de migrare a cardurilor avanseaza relativ lent.

In primul trimestru din acest an, numarul cardurilor prevazute cu cip a crescut de la 3,2 milioane la 4,4 milioane, reprezentand o pondere de 36% in total portofoliu de carduri bancare. 

Noua tehnologie are avantajul ca aduce un grad sporit de securitate în realizarea tranzacţiilor efectuate la comercianţi, online sau la retragerea de numerar de la automatele bancare. In acelasi timp, are si dezavantajul ca introducerea ei este un proces costisitor care vine intr-un moment in care bancile continua sa-si mareasca provizioanele in urma cresterii creditelor neperformante, restantele la plata marindu-se inclusiv pe cardurile de credit.

In paralel cu migratia catre cip a cardurilor are loc si o migrare a terminalelor astfel incat acestea sa poata citi atat banda magnetica cat si cip-ul de pe card. Datele centralizate de Asociatia Romana a Bancilor arata ca la 1 aprilie a.c., 82% din cele peste 97.000 de POS-uri si 98% din peste10.000 de ATM-uri, erau deja migrate catre tehnologia cu cip.

„In privinta procesului de migrare EMV, ne bucura faptul ca la nivelul ATM-urilor si POS-urilor suntem la nivelul mediei europene dar ne preocupa faptul ca migrarea portofoliului de carduri avanseaza lent, fiind mult sub media europeana. Cred ca vom reusi sa migram peste 80% din portofoliul de carduri in urmatorii doi ani” – declarat Adrian Apolzan, presedintele comisiei de carduri din ARB.

Stadiul implementarii EMV in Romania 
INDICATORI Q4 2009 Q1 2010
CARDURI    
Carduri de debit valide in circulatie 10,8 mil. 10,75
Procentaj carduri debit convertite EMV 25,74% – 2,78 mil 36,12%
Carduri de credit valide in circulatie 1,56 mil. 1,59
Procentaj carduri credit convertite EMV 26,05% – 0,4 32,13%
INFRASTRUCTURA DE ACCEPTARE    
Terminale POS instalate 94.293 97.186
Procentaj terminale POS convertite EMV 80,82% 82%
Terminale ATM instalate 9.957 10.020
Procentaj terminale ATM convertite EMV 98,25% 98,3%

Sursa: ARB

In piata sunt inca multe banci, ramase serios in urma, care fie nu au demarat programul de migrare fie nu au lansat inca primele carduri cu cip. Din aceasta categorie fac parte 9 institutii (Banca Romaneasca, Bancpost, Carpatica, Credit Europe Bank, Leumi Bank, Libra Bank, OTP Bank, Romexterra Bank, Volksbank), ceea ce reprezinta 30% din totalul emitentilor bancari.

Cel mai recent emitent care a anuntat trecerea la noua tehnologie cu cip este Royal Bank of Scotland, care a facut public faptul ca, din luna mai, a facut acest pas si in cazul cardurilor de debit. Noile carduri de debit RBS sunt carduri duale, dotate atât cu cip, cât şi cu bandă magnetică şi sunt emise sub sigla MasterCard. Cardurile de debit existente din portofoliul băncii vor fi înlocuite în perioada imediat următoare cu carduri în versiunea nouă de tehnologie cu cip şi vor funcţiona normal până în momentul activării de către client a noului card RBS primit.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?