[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Populatia planetei a ajuns la o medie de 47 tranzactii fara numerar per individ intr-un an

18 septembrie 2013

Raportand numarul de tranzactii fara numerar la populatia globala, rezulta ca fiecarui individ ii revine in medie un numar de aproximativ 47 de tranzactii per an. Finlanda inregistreaza cel mai mare numar de tranzactii fara numerar per individ, acesta fiind de 405 in anul 2011, urmatoarea clasata fiind SUA cu o medie de 367 tranzactii.

Platile fara numerar la nivel global au depasit 333 miliarde de tranzactii in 2012, inregistrand o rata anuala de crestere estimate la 8,5%, potrivit “World Payments Report – 2013”, realizat de Capgemini si RBS. In 2011, cifra a fost de 307 mld. tranzactii, insa rata anuala de crestere a fost superioara, respectiv 8,8%.


Pietele dezvoltate detin 77% din numarul total al tranzactiilor fara numerar insa cele mai cresteri anuale se inregistreaza in pietele emergente. Rata anuala de crestere in 2011 a fost de 18,7% pentru pietele in curs de dezvoltare fata de numai 6,2% in pietele mature.

Tarile in curs de dezvoltare din ASIA, desi detin o cota de piata de numai 6,5% la nivel global, au crescut cu 22,1% in 2011. La fel si tarile din regiunea CEMEA, care au o cota de piata de 6,9% si o crestere anuala de 21,9%.

In cadrul acestor regiuni, China si Ucraina au crescut cu peste 30% fiecare in 2011, cardurile inregistrand cea mai mare crestere dintre toate instrumentele de plata (asa cum a fost cazul, de altfel, in majoritatea pietelor).

In America Latina cota de piata a fost de 9,5% si o crestere anuala de 14,4%. Cea mai buna performanta in zona a fost obtinuta de Brazilia, care a contribuit cu peste 70% la volumul total al tranzactiilor fara numerar in regiune.

Practic, cele mai mari performante in 2011 au fost obtinute de tarile emergente, principalele 4 inregistrand aproximativ 40 mld. de tranzactii fara numerar. Acestea sunt China (crestere de 32,7% ajungand la 10 mld. tranzactii), Rusia (crestere de 18,1% ajungand la 4 mld. tranzactii), Brazilia (crestere de12,6% ajungand la 22 mld. tranzactii) si Coreea de Sud.

Prognoza celor de la Capgemini este ca prin mentinerea unui ritm mediu anual de crestere, al tranzactiilor fara numerar, in jurul a 20% pentru tarile in curs de dezvoltare si 5% pentru tarile dezvoltate, va fi nevoie de cel putin 10 ani ca numarul tranzactiilor inregistrate de tarile din prima categorie sa il depaseasca pe cel inregistrat de pietele mature.

Ca o curiozitate, Finlanda inregistreaza cel mai mare numar de tranzactii fara numerar per individ, acesta fiind de 405 in anul 2011. Este pentru prima oara cand o tara trece pragul de 400. SUA este pe locul doi, cu o medie de 367 de tranzactii per individ.

America de Nord detine cea mai mare pondere la nicel mondial in privinta tranzactiilor fara numerar – grafic 1.1.

Finlanda este prima si singura tara care a depasit pragul de 400 de tranzactii fara numerar per locuitor – grafic 1.2

Brazilia depaseste Marea Britanie in materie de numar de tranzactii fara numerar efectuate intr-un an – grafic 1.3

Plata prin card a castigat teren (in favoarea altor instrumente de plata fara numerar) in toate regiunile – grafic 1.4

Sursa: World Payments Report 2013 – Capgemini & RBS

Taguri:
Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?