[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Pluxee: ponderea companiilor care acordă tichete de masă la valoarea maximă a crescut cu 10 p.p. in perioada septembrie 2024 – aprilie 2025, ajungând la 54%

23 iulie 2025

Una din două companii din portofoliul clienților Pluxee oferă valoarea maximă a tichetului de masă, de peste 40 de lei/ zi lucrată. Doi din cinci dintre angajații companiilor care oferă carduri de masă Pluxee Gusto (39%) primesc valoarea maximă de peste 40 de lei/ zi pe cardul de masă, potrivit rezultatelor unei analize interne asupra propriului portofoliu de clienți Pluxee România, privind nivelul valoric al tichetelor de masă oferite de companii angajaților. IMM-urile cu până în 10 angajați reprezintă categoria de companii care, în cea mai mare proporție, acordă valoarea maximă prevăzută în legislație a tichetului de masă pentru fiecare zi lucrată.

Pluxee România, partener global pentru beneficii extrasalariale și soluții pentru creșterea implicării angajaților, anunță rezultatele unei analize interne asupra clienților săi, care a presupus evaluarea numărului de companii care oferă valoarea maximă permisă a tichetului de masă acordat angajaților pentru fiecare zi lucrată.


Valoarea unui tichet de masă a atins pragul de 40 de lei în ianuarie 2024, ulterior, în luna octombrie a aceluiași an, a fost majorată la 40,04 lei și, începând din 1 aprilie 2025, aceasta a crescut la 40,18 lei, sumă ce poate acoperi costul zilnic al unei mese calde.

„Cardul de masă Pluxee Gusto este cel mai popular beneficiu extrasalarial în rândul angajaților români. Acesta contribuie la creșterea puterii de cumpărare a angajaților și aduce economii semnificative, de până la 29%, la bugetul companiei, comparativ cu oferirea aceleiași sume cash, ca bonus pentru angajat (40.18 lei/zi lucrata).” – spune compania.

La finalul lunii aprilie a acestui an, 54% dintre companii au acordat angajaților tichete de masă cu o valoare egală sau superioară pragului de 40 lei.

În același timp, doi din cinci angajați (39%) primesc cel puțin 40 de lei pe cardul de masă. Datele sunt valabile, de asemenea, pentru primele patru luni din 2025.

Rata de adopție a valorii maxime a tichetului de masă, în funcție de mărimea companiei

Microîntreprinderile se detașează printr-o rată superioară de acordare a valorii maxime reglementate pentru tichetele de masă, comparativ cu celelalte categorii de angajatori. Mai mult de jumătate dintre IMM-urile cu până în 10 angajați (51%) le oferă acestora tichete în valoare de peste 40 de lei.

Analiza a vizat și segmentul reprezentat de companiile cu 1–49 de angajați, iar rezultatele indică faptul că 46% dintre acestea le acordă angajaților beneficii extrasalariale sub forma tichetelor de masă cu o valoare care depășește 40 de lei. Aceeași practică a fost observată și în cazul a 42% dintre companiile cu peste 250 de angajați. Distribuția firmelor în funcție de numărul de angajați s-a bazat pe date interne.

Totodată, analiza arată o tendință de creștere constantă a numărului de companii care măresc valoarea tichetelor de masă oferite angajaților. Potrivit rezultatelor studiului, dacă în septembrie 2024, mai puțin de jumătate dintre companiile analizate (44%) acordau tichete de masă cu o valoare nominală de cel puțin 40 de lei, în aprilie 2025, proporția acestora a ajuns la 54%.

Topul, pe județe, al companiilor care oferă tichete de masă de peste 40 lei

În ceea ce privește dinamica de la nivelul întregii țări, rezultatele analizei Pluxee, raportate în aprilie 2025, arată că județele Sibiu, cu un procent de 51%, Maramureș, cu 49%, și Harghita, tot cu 49%, se remarcă ca fiind cele mai proactive în acordarea tichetelor de masă cu valori de peste 40 de lei. Aceste județe ocupă primele trei locuri în clasamentul național, în timp ce Bucureștiul se poziționează pe locul șase, cu 47%.

Domeniile în care activează companiile care oferă cele mai mari valori ale tichetului de masă

Studiul prezintă și un top al industriilor din România în care companiile oferă cele mai ridicate valori ale tichetului de masă. Locul întâi este ocupat de industria manufacturieră, urmată de servicii financiare și imobiliare pe locul al doilea, iar transporturile se situează pe locul al treilea.

____________

Pluxee este un jucător global în domeniul beneficiilor și implicării angajaților, activând în 29 de țări. Cu o experiență de peste 45 de ani, Pluxee ajută companiile să atragă, să motiveze și să rețină talentele datorită unei game largi de soluții în domeniile Meal & Food, Wellbeing, Lifestyle, Reward & Recognition și Public Benefits. Ecosistemul B2B2C este format din peste 5.400 de membri angajați, peste 500.000 de clienți, 37 milioane de consumatori și 1,7 milioane de comercianți.

Noutăți
Stay updated to the impact of emerging technologies in fintech & banking.
Banking 4.0 newsletter - subscribe
Cifra/Declaratia zilei

Dariusz Mazurkiewicz – CEO at BLIK Polish Payment Standard

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

To be honest I think that Sinaia, your conference, is much better then Davos.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?