[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Plati prin coduri QR – solutia propusa de Visa pentru deblocarea acceptarii cardurilor la micii comercianti si eliminarea „cash on delivery”

14 mai 2018

Practic, comerciantul isi pune pe tejghea un banal carton care are imprimat un cod QR. Clientul il scaneaza, introduce suma de plata si plateste direct din aplicatie cu orice fel de card, nu neaparat emis sub licenta Visa. Solutia functioneaza si pe telefoane care nu sunt inteligente. In acest caz, platitorul  va trimite un SMS cu codul numeric pe langa codul QR si suma de plata.

In contextul legii „cash back”, instalarea unui POS la micii comercianti, mai ales la cei din mediul rural este un subiect delicat pentru ca genereaza costuri care se recupereaza foarte greu. Terminalul costa 250 de euro iar costurile cu mentenanta si comunicatiile sunt si ele semnificative, lucru care se vede in comisionul de minim 1,5% pe care comerciantii trebuie sa-l plateasca in cazul fiecarei tranzactii de acceptare la plata a unui card.

Visa anunta insa ca are solutia pentru deblocarea acceptarii la micii comercianti, care ar putea conduce la o acceptare generala a platilor electronice.  Din ecuatie sunt eliminate costurile legate de achizitia terminalului, pentru ca nu mai este nevoie de instalarea unui POS, si cele legate de comunicatia dintre comerciant si banca. Pe cale de consecinta, comisionul suportat de comerciant va fi mult mai mic. Mai mult, banii vor intra instantaneu in contul comerciantului acceptator.

“Problema costului este reala. Pentru un magazin mic este, poate, o povara semnificativa. Pe de alta parte, o banca care cumpara un POS trebuia sa isi scoata investitia. In aceste conditii, am gasit solutia care, dupa parerea noastra, ar putea rezolva acest impas. Solutia se bazeaza pe utilizarea unui QR code aflat la dispozitia comerciantului si pe o aplicatie pe dispozitivul mobil al cumparatorului.” a explicat Catalin Cretu, general manager pentru Romania, Croatia, Slovenia si Malta, Visa, in cadrul conferintei Future Banking organizata de wall-street.ro.

In ce consta Solutia si care sunt domeniile de utilizare?
Teghnologia nu este noua, insa pana la finalul anului trecut un „QR code” putea fi folosit de o banca doar pentru clientii proprii, in ceea ce se cheama „bucle inchise”. Procedeul a fost, insa, standardizat, astfel ca acum, odata pus la comerciant, QR codul poate accepta plata cu orice tip de card. Solutia este foarte ieftina, pentru ca inseamna practic un carton pus la comerciant, eliminand astfel POS-ul, costul comunicatiilor si mentenanta.

“Aceasta este solutia pe care o discutam acum cu bancile pentru a debloca acceptarea in zona comerciantilor mici”, a mai spus Cretu.

Acesta a explicat ca solutia va putea fi utilizata si in comertul online, unde 85% dintre plati se realizeaza cash la livrare (curierul are codul QR, care este scanat de cumparator in momentul in care primeste coletul). „Solutia at putea rezolva cash on delivery.”, crede Cretu.

In ceea ce priveste comertul electronic, reprezentantul Visa a mai precizat ca doua treimi din comertul online vine din afara Romaniei si trage un semnal de alarma atragand atentia ca, pentru prima oara, cresterea pe magazinele online din strainatate este mai mare decat cea inregistrata pe magazinele locale.

Revenind la domeniile de utilizare ale tehnologiei „QR code”, reprezentantul Visa a amintit si de plata facturilor, care ar putea fi simplificata cu ajutorul acestui procedeu, prin aplicarea codului QR langa codul de bare.

“Prin aceasta solutie am rezolva foarte multe probleme si am da sansa Romaniei sa elimine in mare masura costurile cu acceptarea”, a mai spus reprezentantul Visa, care a atentionat ca tara noastra a fost depasita si de Bulgaria si se afla pe ultimul loc in UE in privinta infrastructurii de plata cu cardul.

Implementare si grad de adoptie

La nivelul Europei, solutia este utilizata deocamdata doar in Marea Britanie. In afara Europei, serviciul de plata al Visa pe baza de coduri QR (mVisa) era anuntat ca fiind „live” in India, Kenya si Rwanda inca din februarie 2017. In august 2017, Visa anunta ca 33 de banci si 328.000 de comercianti adoptase-ra deja noul standard de plata in cele trei tari sus mentionate. Mai mult, in acelasi comunicat, Visa mai preciza ca intentioneaza sa replice acest succes pe 12 noi piete unde serviciul mVisa a fost activat. Este vorba despre Cambogia, Egipt, Gana, Indonezia, Kazakhstan, Malaezia, Pakistan, Ruanda, Tanzania, Tailanda, Uganda si Vietnam.

De interes: Visa Direct mVisa API Source

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?