Platforma imminvest.ro in continuare „fara lumina”, de 168 de ore (sapte zile)! Autoritatile suspecteaza un „atac cibernetic sofisticat”

22 aprilie 2020

Update la update: Cristian Păun, preşedintele Fondului Naţional de Garantare pentru IMM-uri (FNGIMM), a declarat pentru ZF că platforma IMM Invest este în ultimele teste şi în această seară sau mâine dimineaţă (23 aprilie 2020) ministrul de finanţe Florin Cîţu va anunţa reluarea programului. „S-a mărit foarte mult banda, astfel încât să nu mai avem blocaje.”, spune Păun.

Update: Directorul IMM Invest anunță ca aplicația a fost rescrisă de la zero de catre STS și urmează să fie redeschisă in curand. Vechea pagină de înscriere la programul IMM Invest România, imminvest.ro, operată de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM, avea, marți  seara, un link prin care trimitea firmele să se înscrie în programul de creditare pe portalul aici.gov.ro, fără însă ca înscrierea să fie lansată într-adevăr, potrivit hotnews.ro. Ulterior, linkul a mesajul cu link-ul către aici.gov.ro a dispărut.

Portalul destinat inscrierii potentialilor beneficiari ai programului IMM Invest Romania este in continuare nefunctional. Platforma imminvest.ro s-a blocat chiar la momentul lansarii sale, 17 aprilie-ora 10.00, si de atunci autoritatile nu au reusit sa-l deblocheze. Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri are „suspiciuni intemeiate privind un posibil atac cibernetic sofisticat”.

Platforma unde antreprenorii se pot inscrie in programul IMM Invest a pornit cu stangul; nu ofera decat mesaj de „error page”, deocamdata.

„Portalul imminvest.ro a inregistrat o rata de inscriere de peste 200 aplicatii pe secunda inca din primele momente de la deschiderea aplicatiei, fiind intr-o crestere exponentiala. Ambele site-uri, www.fngcimm.ro si www.imminvest.ro au fost blocate la scurt timp de la deschiderea aplicatiei.”, se arata in primul comunicat al FNGCIMM (13.17′).

Cateva ore mai tarziu, FNGCIMM emitea un nou comunicat (la orele 19.45′), in care venea cu precizari suplimentare:

„Portalul a inceput sa fie accesat inca de la ora 5.30, si a inregistrat o crestere graduala a numarului de utilizatori in jurul orei 8.30 ( 2.785 utilizatori) si asa cum se poate observa pe cele doua grafice de mai jos, la ora locala 10.00 ( GMT+3) , ora deschiderii oficiale a aplicatiei, a avut loc  o crestere brusca a numarului de solicitari, care a atins un numar de 397.000 de accesari/minut, provenite din 132.000 de conexiuni.”, potrivit comunicatului FNGCIMM.

Graficul 1 arata insa ca varful accesarilor a fost cu cel putin doua ore mai devreme fata de momentul lansarii. Graficul 2 confirma ca acest varf (al conexiunilor) a fost putin dupa ora sapte dimineata.

Sursa: FNGCIMM
Sursa: FNGCIMM

„Acest volum de trafic a blocat comunicarea dintre portal si beneficiari. Mai mult decat atat, printr-o stranie “coincidenta”, ambele site-uri, www.fngcimm.ro si www.imminvest.ro, s-au blocat  in acelasi moment, cu toate ca sunt gazduite in locatii distincte, de catre provideri diferiti.”, se mai arata in comunicat.

FNGCIMM nu isi explica cum de s-a ajuns aici avand in vedere ca „Dezvoltarea aplicatiei si testarile acesteia, au fost facute dupa cele mai inalte standarde de performanta”.

Pentru a intelege experienta utilizatorului, aplicatia a fost testata timp de 2 saptamani de catre salariatii FNGCIMM, care au creeat peste 1.700 de conturi de test. De asemenea, aplicatia a fost expusa unei perioade de testare publica, care s-a desfasurat pe parcursul a  14 zile, timp in care peste 1.650 de potentiali beneficiari ai programului, s-au inscris in regim de testare. „La finalul perioadei de proba, au fost efectuate teste de incarcare in conditiile unui trafic de 3 milioane de utilizatori intru-un interval de doua ore.”, mai precizeaza FMGCIMM.

Cu toate acestea, in dimineata zilei de 17 aprilie a.c., nici macar un singur beneficiar nu a putut sa se inregistreze.

„Aceste elemente ne ridica suspiciuni intemeiate privind un posibil atac cibernetic sofisticat, iar in acest sens organele abilitate au fost sesizate.”, se mai arata in comunicat. 

La ora publicarii acestei stiri, echipa de suport tehnic a aplicatiei „depune toate eforturile pentru  remedierea problemelor tehnice”.

Intre timp, problema a fost preluata de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale, desi initial platforma a fost gazduita in cloud de Amazon, tocmai pentru ca STS nu dispune de resurse suficiente in aceasta perioada, potrivit Mediafax.

„Platforma www.imminvest.ro nu a fost proiectată, dezvoltată şi nici administrată din punct de vedere tehnic sau operaţional de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. În cursul zilei de astăzi (vineri – n.red.), reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii au solicitat sprijin instituţiei noastre în vederea identificării unor soluţii de creştere a nivelului de securitate pe timpul exploatării platformei web de un număr mare de utilizatori simultan. Sunt în derulare activităţile tehnice de preluare a site-ului www.imminvest.ro pe infrastructura Serviciului de Telecomunicaţii Speciale”, au declarat reprezentanţii biroului de presă ai STS pentru Mediafax.

Platforma imminvest.ro este un registru unic electronic prin care se analizeaza doar daca aplicantul este eligibil si are statut de IMM, dar nu reprezinta, acordul de finantare. Dupa inregistrare, aplicantul este directionat la banca selectata, finantatorul va face analiza solvabilitatii. Dupa analiza bancii, documentatia se retransmite la fond pentru garantarea creditului.

Toti beneficiarii vor beneficia de sanse egale de a se inscrie in program. Autoritatile subliniaza ca principiul de inscriere in program NU este primul venit, primul servit.  Aplicatia va ramane deschisa pana la sfarsitul acestui an, plafonul alocat fiind de 15 miliarde de lei.

Taguri:

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?