[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Plata RCA-ului folosind un smartphone a implinit un an de la lansare

10 august 2012

10 august, 2012 – La un an de la introducerea serviciului, jumatate din vanzarile politelor RCA ale companiei Broker Virtual sunt generate in urma comenzilor direct de pe smartphone-uri. Compania a introdus in premiera pe piata romaneasca acest serviciu si este in continuare singura cu aceasta aplicatie potrivit reprezentantilor acesteia.

In perioada 1 august 2011 – 1 august 2012 s-au comandat 569 polite de asigurare RCA prin intermediul telefoanelor de tip smart, ceea ce reprezinta peste 48% din totalul vanzarilor inregistrate de i-Asigurare. In graficul de mai jos se poate observa evolutia lunara a vanzarilor pentru fiecare sistem de operare – iOS si Android:

Odata intrat in aplicatie, clientul completeaza informatiile necesare pentru comanda efectiva a RCA-ului. Ulterior prin apasarea butonului „Calculeaza RCA” sunt afisate tarifele de la cele mai importante companii de asigurare, de pe piata romaneasca, care au fost introduse in aplicatie.

Dupa alegerea ofertei, clientul trebuie sa opteze pentru modalitatea de plata: cash la livrare, ordin de plata sau card. Primele doua modalitati de plata presupun o actiune ulterioara comenzii, fie plata catre curier, fie plata prin banca/transfer bancar. Insa in cazul platii cu cardul, se va deschide o pagina securizata a procesatorului de plati online PayU, unde se va efectua plata. Practic, clientul incheie intregul proces de achizitionare a politei direct din aplicatie, de pe telefonul sau, fara a fi necesar sa intreprinda o actiune ulterioara. De aici si numele de „plata cu telefonul mobil”.

Pentru cele aproximativ 1.200 de polite RCA vandute intr-un an, smart phone-ul a fost principalul canal de comanda, urmat de terminalele Qiwi (30,4% din comenzi), canal cu plata exclusiv in numerar, si site-ul companiei (21,5%).

Chiar daca polita de asigurare RCA este comandata, in principal, printr-un dispozitiv modern precum smartphone-ul, modalitatea de plata preferata ramane plata in numerar, la livrare. Din totalul vanzarilor de RCA, 52,28% dintre acestea au fost platite cash, in timp ce doar 8,27% sunt achitate online, cu cardul. Restul de 39,45% din politele de asigurare RCA sunt platite prin OP.

„In prezent, compania lucreaza la o noua versiune a aplicatiei care va include si asigurarile de calatorie si locuinta. Mai mult, vom permite utilizatorului de smartphone sa-si gestioneze singur tot portofoliul de asigurari, de la polite, bunuri asigurate si rate scandente, chiar daca a procurat respectivele contracte din alte surse decat i-Asigurare, a declarat Andi Aparaschivei, administrator Broker Virtual.

Serviciile i-Asigurare sunt oferite prin intermediul companiei Broker Virtual, asistent in brokeraj autorizat de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, inscris in Registrul Intermediarilor cu nr. RAJ-380617, inregistrat ca operator de date cu caracter personal la ANSPDCP cu nr. 21266.

Tarifele de asigurare sunt obtinute direct de la companiile de asigurare, prin apelarea unor servicii expuse de aceste companii. i-Asigurare are implementate urmatoarele companii de asigurare: Omniasig, Astra Asigurari, Generali, Groupama, Uniqa, Asirom, Allianz City, Insurance,  Euroins  si Carpatica.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?