Plafonarea platilor in numerar ar putea fi aplicata din a doua jumatate a anului

21 ianuarie 2015

Proiectul de lege cu privire la plafonarea platilor in numerar va fi, cel mai probabil, aprobat in Parlament in sesiunea din primavara-vara, a spus Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, la o conferinta pe teme de fiscalitate organizata ieri de compania de consultanta si audit PwC Romania. „Proiectul este in Camera Deputatilor si ne asteptam sa fie aprobat în Parlament pana la finalul sesiunii din primavara acestui an“, a declarat acesta, citat de ZF.

Manolescu a mai precizat ca plata impozitelor si taxelor va putea fi facuta in continuare in numerar, pana la implementarea platilor cu cardul pentru obligatiile fiscale. Aceasta exceptie temporara este necesara pentru a nu se ajunge, involuntar, la incurajarea evaziunii fiscale.
„In proiect se mentine o exceptie de la aplicarea acestor plafoane pentru platile de taxe si impozite pana la momentul in care proiectul pentru plata cu cardul in unitatile Trezoreriei si administratiei publice in general va fi implementat. Plata in numerar a acestora a fost lasata pentru a nu deveni o bariera pentru contribuabili in a-si plati taxele“.

Promovarea platilor electronice ca masura de prevenire a evaziunii fiscale este sustinuta si de reprezentantii PwC care au identificat o corelatie intre numarul mediu de tranzactii electronice per capita in diferite tari si ponderea economiei „gri“ in PIB. „Nu este o coincidenta ca Suedia, Norvegia si altele, cu un sistem de plati online foarte bine pus la punct, stau foarte bine la colectare“, a spus Dan Anghel, partener pe consultanta fiscala la PwC.

Proiectul de lege pentru limitarea platilor in numerar este o extindere a legislatiei actuale, cu scopul de a include toate categoriile de plati, inclusiv cele dintre persoane fizice, potrivit lui Dan Manolescu.

Proiectul de lege, aprobat in primavara lui 2014 de Guvern, presupune limitarea platilor in numerar pentru persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica la un plafon zilnic maxim de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.

Proiectul mai prevede o limita pentru incasarile si platile zilnice  in  numerar de 5.000 lei/persoana  pentru operatorii economici catre sau de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante sau alte drepturi, restituiri sau acordari de imprumuturi sau alte finantari, dar si limitarea operatiunilor de incasare in numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice la plafonul zilnic de 10.000 lei/persoana. si incasarile si platile in numerar efectuate intre persoane fizice au prevazuta o limita, prin instituirea unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzactie.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Jan Schildbach – Analyst Deutsche Bank


„Though Libra has met with fierce resistance from central banks and supervisory authorities and might never see the light of day, in many other cases tech firms (both start-ups and established big players) have successfully captured bits and pieces of universal banks’ traditional value chain. This trend may only intensify in the coming years. In this environment, European banks remain squeezed.”

Sondaj
In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?
NoCash