Piata cardurilor inregistreaza din nou doua trimestre consecutive de scadere. Insa doar pe utilizarea ATM-urilor. NU este recesiune tehnica ci schimbare clara de comportament!

Premium
2 august 2021

Crestere de aproape cinci ori, in ultimii sase ani, a numarului de tranzactii de plati cu cardul.

Datele statistice colectate de BNR, releva ca piata inregistreaza din nou doua trimestre consecutive de scadere a tranzactionarii, T4 2020 si T1 2021. Insa doar pe utilizarea ATM-urilor.


In conditiile in care guvernul a continuat sa ridice din restrictii este clar ca aceasta realitate statistica nu are de-a face cu restrangerea economiei. Este un efect al pandemiei. Odata ce au descoperit platile prin card, romanii nu s-au mai intors la vechile obiceiuri si fac tot mai multe plati la comercianti.

Doar in 2020, s-au efectuat peste un miliard de tranzactii de plati pe card. Practic, 8 din 10 tranzactii pe cardurile emise in Romania, sunt plati. Este indicatorul cu cea mai spectaculoasa evolutie. Daca luam in calcul doar numarul de tranzactii efectuate pe card in primul trimestru, cel mai slab din (fiecare) an, constatam ca s-a inregistrat o crestere de aproape cinci ori in ultimii sase ani.

Sursa: Banca Nationala a Romaniei

O alta tendinta este utilizarea bancomatelor pentru „cash collection”. Romanii au ajuns sa depuna lunar la ATM-uri, pe conturile de card, sume de neimaginat in urma cu cativa ani. In primele trei luni din acest an, valoarea depunerilor a fost de 17,5 mld. lei (3,5 mld. euro).

Cu alte cuvinte, in sfarsit, reteaua de ATM-uri a devenit un canal importamt pentru diminuarea numerarului din circulatie, chiar daca acesta a ajuns la maxime istorice.

Pentru mai multe detalii urmariti prezentarea retrospectivei pietei cardurilor de la Gala NOCASH, realizata de Sergiu CONE, organizatorul evenimentului.

______________

Piata cardurilor a inregistrat doua trimestre consecutive de scadere a tranzactionarii in T1 2020 si T2 2020. Dupa ridicarea restrictiilor, piata avea sa-si revina insa si sa incheie 2020 peste 2019, la toti indicatorii.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Mihai Draghici – CEO PayByFace

„Dupa ce oamenii creeaza un cont PayByFace si au adaugat cardul, selfi-ul si PIN-ul, si au avut un pic de curaj sa se duca sa incerce, daca au incercat o data plata prin recunoastere faciala nu mai folosesc altceva (n.r. ca modalitate de plata). 80% dintre ei numai asta folosesc. Le place la nebunie.” 

Afla aici rezultatele in adoptia platii prin recunoastere faciala.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?