Desi raportul dintre numarul de carduri si cel al terminalelor operationale este comparabil cu cel din Romania, in Republica Moldova ponderea tranzactiilor de retragere numerar se apropie de 90%.
Portofoliul de carduri din Republica Moldova s-a dublat in ultimii 6 ani, depasind in prezent 1 mil. de carduri. Dupa o usoara contractie in 2008, cardurile din circulatie au reusit sa mentina un ritm mediu anual de crestere de cel putin 10%. Fata de o relativa stagnare a emiterii in Europa, performanta moldovenilor din ultimii trei ani de criza este remarcabila.
Cu populatie de 3,5 mil. de locuitori, dintre care peste 58% traiesc in mediul rural, Republica Moldova inregistreaza cifre spectaculosa si in ceea ce priveste cresterea gradului de tranzactionare care nu a fost deloc influentat de criza, numarul de tranzactii si volumele generate crescand in fiecare an. In anul 2012, cu cele 1 mil. de carduri din circulatie, s-au efectuat 20,3 mil. de tranzactii, in valoare de 21,3 mld. lei.
Cu toate aceste cresteri, media anuala a tranzactiilor per card este de numai 20, ceea ce inseamna 1,6 tranzactii pe luna. Mai mult, tara este inca mult ramasa in urma in privinta modalitatii de utilizare a cardului care nu este inca privit ca un instrument de plata ci ca o modalitate de obtinere a numerarului, ATM-ul fiind un fel de casierie pentru plata salariilor. Asta ne aduce aminte de sfarsitul anilor 90’ in Romania.
In prezent, 87% dintre tranzactiile efectuate de posesorii moldoveni de carduri sunt retrageri de numerar. Oricat ar parea de greu de crezut, cifra este insa foarte buna avand in vedere ca in 2005 ponderea era de 98%.
Explicatia nu este data neaparat de gradul de dezvoltare al infrastructurii de acceptare a cardurilor. La sfarsitul anului 2012, in Republica Moldova existau putin peste 10.000 de terminale, dintre care 900 de ATM-uri si aproximativ 9.400 de POS-uri. Cu alte cuvinte, se intregistreaza o medie de 107 carduri la un POS, identica cu cea din Romania (unde avem 125.000 POS-uri la 13,4 mil. carduri). Cum ponderea tranzactiilor comerciale in total tranzactii este de 40% in Romania, rezulta ca in Republica Moldova utilizarea cardurilor la comercianti este, in acest moment, o chestiune de educatie si promovare.
Cand cardul intra in cotidian, se constata si o reducere a valorii medii a unei tranzactii, pentru ca incepe sa fie utilizat pentru plati curente. In Republica Moldova se constata ca tendinta este exact inversa, valoarea medie a unei tranzactii fiind in crestere, de la 600 lei in 2005 la peste 1.000 lei in 2012.
Sursa: Banca Nationala a Moldovei
Sursa: Banca Nationala a Moldovei
Sursa: Banca Nationala a Moldovei
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: