Piata cardurilor este oficial in recesiune! Datele BNR confirma doua trimestre consecutive de scadere a numarului de tranzactii.

Premium
1 septembrie 2020

Raportarea Bancii Nationale a Romaniei confirma ca piata cardurilor din Romania a intrat oficial in recesiune, dupa doua trimestre consecutive de scadere.

Numarul total al tranzactiilor de plata a ajuns la 222 de milioane in trimestrul al doilea, in scadere cu 3,6% fata de primul trimestru; aceasta dupa ce rezultatul din primul trimestru a fost cu 3,3% mai mic decat cel inregistrat in trim.IV din 2019.


Scaderea a fost si mai accentuata pe retragerile de numerar de la bancomate care au ajuns in trimestrul II la 57,3 mil. in scadere cu 14,4% fata de primul trimestru; aceasta dupa ce numarul de retrageri la ATM-uri efectuate in primele trei luni ale anului a fost cu 10.9% mai mic decat cel inregistrat in ultimele trei luni din 2019.

Singurul tip de tranzactii care a inregistrat o crestere in trimestrul al doilea din acest an, au fost depunerile de numerar la ATM.

In termeni de crestere anuala, piata continua sa fie inca pe plus. Astfel, in trimestrul doi din 2019 s-au efectuat 281 mil. de tranzactii, in vreme ce in aceeasi perioada din acest an s-au inregistrat 285 mil. de tranzactii (+1,4%).

De asemenea, se constata o accelerare a tendintei de crestere a ponderii platilor prin card in total tranzactii efectuate prin card, de la 76% in trim.IV 2019 la 79,5% in trim. II din acest acest an.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?