Piata cardurilor „duduie”: sumele cheltuite pe card cresc cu peste 1 mld. euro de la un trimestru la altul

17 august 2016

Sumele tranzactionate pe card in trimestrul al doilea din acest an s-au ridicat la 10,95 mld. euro, in crestere cu aproape 1,1 mld, euro fata de primul trimestru din acest an. Chiar daca retragerile de numerar continua sa detina o pondere cvasimajoritatea in materie de sume tranzactionate, ea scade de la trimestru la trimestru. La jumatatea anului curent s-a diminuat la 76,4%, ceea ce inseamna ca aproape un leu la fiecare 4 lei tranzactionati pe card, este cheltuit la comerciant.

Aceasta pentru ca sumele tranzactionate la comerciant cresc intr-un ritm mult mai alert decat in cazul retragerilor. Numai in trimestrul al doilea din acest an s-au cheltuit la comercianti peste 2,5 mld. euro, cu aproape jumatate de miliard de euro mai mult fata de aceeasi perioada a anului precedent.

 

sume cheltuite pe card trimI 2015-trim.II 2016

Sursa: BNR (pentru calcule s-a folosit cursul mediu euro/leu al perioadei)

In al doilea trimestru s-au efectuat aproape 150 mil. de tranzactii, dintre care 85 de mil. au fost plati la comercianti. De la aceasta cifra se trag doua concluzii: 1) am ajuns ca aproape 6 tranzactii din 10 sa fie plati la comercianti si 2) in trim. II din 2016 s-au efectuat cu 21 de mil. mai multe tranzactii de plati. Asta inseamna ca, in medie, in fiecare zi s-au facut cu 230.000 mai multe tranzactii de plati.

numar tranzactii card martie 2015-iunie 2016

 Sursa: BNR

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Adrian Vasilescu – consilier de strategie al guvernatorului BNR

„O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunțat la cash. În rest, este o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă și nici nu știi când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?”, a spus consultantul.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?
NoCash