Piata cardurilor „duduie”: sumele cheltuite pe card cresc cu peste 1 mld. euro de la un trimestru la altul

17 august 2016

Sumele tranzactionate pe card in trimestrul al doilea din acest an s-au ridicat la 10,95 mld. euro, in crestere cu aproape 1,1 mld, euro fata de primul trimestru din acest an. Chiar daca retragerile de numerar continua sa detina o pondere cvasimajoritatea in materie de sume tranzactionate, ea scade de la trimestru la trimestru. La jumatatea anului curent s-a diminuat la 76,4%, ceea ce inseamna ca aproape un leu la fiecare 4 lei tranzactionati pe card, este cheltuit la comerciant.

Aceasta pentru ca sumele tranzactionate la comerciant cresc intr-un ritm mult mai alert decat in cazul retragerilor. Numai in trimestrul al doilea din acest an s-au cheltuit la comercianti peste 2,5 mld. euro, cu aproape jumatate de miliard de euro mai mult fata de aceeasi perioada a anului precedent.

 

sume cheltuite pe card trimI 2015-trim.II 2016

Sursa: BNR (pentru calcule s-a folosit cursul mediu euro/leu al perioadei)

In al doilea trimestru s-au efectuat aproape 150 mil. de tranzactii, dintre care 85 de mil. au fost plati la comercianti. De la aceasta cifra se trag doua concluzii: 1) am ajuns ca aproape 6 tranzactii din 10 sa fie plati la comercianti si 2) in trim. II din 2016 s-au efectuat cu 21 de mil. mai multe tranzactii de plati. Asta inseamna ca, in medie, in fiecare zi s-au facut cu 230.000 mai multe tranzactii de plati.

numar tranzactii card martie 2015-iunie 2016

 Sursa: BNR

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Nic Marius Balaceanu – Founder & CEO Lendrise

„For more than a week now, ScoreRise enrolls daily hundreds of users through an innovative facial recognition interface. Enrollment takes less than a minute and it does not require presence of a human operator or video recording. And, of course, it stays fully GDPR compliant with help from Reff & Associates and Deloitte Romania.”

Sondaj
Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus in legislatia romaneasca Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Cand credeti ca se va intampla totusi acest lucru?
42 votes · 42 answers
Voteaza
NoCash