[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Piata cardurilor: 105 mld. RON la 9 luni – 45% dintre tranzactii sunt plati la comercianti – in medie, romanii au ajuns sa cheltuie pe card in strainatate 6 mil. Euro/zi

20 noiembrie 2013

Desi portofoliul de carduri este cu numai 7% peste cel inregistrat in septembrie 2008, romanii isi utilizeaza astazi cardurile mai des si cheltuie sensibil mai mult decat o faceau in urma cu cinci ani. Plusul este de peste 53% la numarul de tranzactii si de aproximativ 59% in privinta sumelor cheltuite.

Practic, in primele 9 luni din 2008, cardurile din circulatie au generat 200,3 mil. tranzactii in valoare de 66,1 mld. RON (18,2 mld. Euro). In aceeasi perioada din 2013, s-au inregistrat 307,2 mil. tranzactii si volume de 104,9 mld. RON (23,8 mld. Euro).

Daca analizam aceasta evolutie din perspectiva mediilor per card, se constata ca in primele 9 luni din 2013 au fost 22 tranzactii in valoarea totala de 7.500 lei, fata de 16 tranzactii si un volum de putin peste 5.000 lei per card, in aceeasi perioada din 2008.

Cea mai spectaculoasa evolutie s-a consemnat insa in ceea ce priveste migrarea de comportament/schimbarea de mentalitate a posesorului de card, care face tot mai multe plati la comercianti. In cifre absolute, numarul tranzactiilor comerciale a crescut de aproape trei ori in perioada 2008 – 2013, ponderea lor in total tranzactii crescand constant de la 23% la 43%.

Daca din totalul tranzactiilor cu card la ATM, nu le mai luam in calcul pe cele de depunere numerar, atunci ponderea tranzactiilor comerciale ajunge chiar la 45%. Mentinerea acestui ritm de crestere, de 4 puncte procentuale pe an, ar insemna ca in urmatorii 5 ani, Romania va avea aceeasi pondere a tranzactiilor comerciale in total tranzactii, precum celelalte piete mature din Europa (de peste 60%).


De asemenea, foarte interesant este comportamentul de plata al romanilor in strainatate, care continua sa cheltuiasca sume din ce in ce mai mari de bani. Urmarind evolutia din 2008, a-i zice ca Romania nu a cunoscut criza, romanii fiind niste turisti foarte potenti financiar.

Practic, in trim.III a.c., volumele tranzactionate pe card in strainatate s-au dublat fata de aceeasi perioada de dinainte de criza, ajungand la peste 2.200 mil. RON (jumatate de miliard de euro). Aceasta inseamna o medie de aproape 6 mil. Euro/zi.

In primele 9 luni, importul pe card (sumele cheltuite de romani in strainatate pentru achizitionarea de bunuri si servicii s-a ridicat la 5.771 mil. RON in vreme ce exportul pe card in aceeasi perioada (sumele cheltuite in Romania pe cardurile emise in strainatate) au fost de numai 4.072 mil. RON. Ceea ce se traduce printr-un deficit de 1,7 mld. RON (380 mil. Euro).


La finele lunii septembrie 2013, erau peste 14 mil. de carduri valide in circulatie, portofoliul pe debit depasind numarul de carduri existent in septembrie 2008. Recuperarea a fost mai usoara pe debit si pentru ca nu am asistat la o contractie severa, asa cum a fost cazul pentru cardurile de credit. In cazul acestora, portofoliul este inca la nivelul anului 2009 dar tendinta este incurajatoare.


In privinta infrastructurii de acceptare se observa o relativa plafonare a instalarii de noi terminale, care au ajuns la un total de 138.700. Incepand cu 2011, ritmul de dezvoltare a retelei s-a temperat considerabil iar in cazul ATM-urilor am asistat chiar la o usoara contractie.

Si pe partea de terminale POS va fi interesant de urmarit evolutia instalarilor in continuare, intrucat in piata – in vederea reducerii costurilor operationale – prinde tot mai mult contur conceptul de “POS sharing”. In esenta, acest concept presupune existenta unui singur POS la comerciant, care sa accepte la plata orice tip de card. Punerea in practica a acestei idei ar redimensiona considerabil numarul terminalelor POS, care s-ar putea restrange la numarul contractelor semnate de banci cu comerciantii (pana in 40.000). Ramane de vazut daca bancile vor face acest pas.

Sursa: BNR

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?