Peste o cincime din populatie nu foloseste in prezent niciun fel de produs financiar. Mai mult, milioane de romani nici nu stiu ca au un cont bancar.

5 august 2020

Provident a publicat astazi a doua parte a studiului efectuat de Novel Research pe un esantion cu reprezentativitate nationala, pentru populatia de peste 18 ani, a carui tema a fost efectele COVID asupra comportamentului românilor, inclusiv in plan financiar.

In privinta afirmatiei „intentionez sa comand din ce in ce mai mult online”, 17,6% se declara total de acord, 14,4% sunt in total dezacord, in vreme ce 23,3% nu si-au format inca nicio parere (nici acord/nici dezacord).

Mai grav este ca peste o cincime din populație nu folosește în prezent niciun fel de produs financiar și doar 17% declara ca au un cont de economii.

Foarte interesant este faptul ca desi doar 29,3% declara ca detine/utilizeaza in prezent un cont bancar, 58,1% declara ca detine/utilizeaza un card de debit. Daca ne gandim ca in Romania sunt cel putin 15 mil. de persoane cu varsta de 18 ani, asta inseamna ca peste 4 milioane de romani nu stiu ca detinerea unui card de debit implica automat si deschiderea unui cont bancar. Practic, nu stiu ca detin un cont bancar.

Iata explicatia autorilor studiului, primita la solicitarea NOCASH:

„Din punct de vedere al perceptiilor populatiei, in special a celor care au un card pe care primesc salariul si merg la bancomat sa scoata banii imediat ce au fost virati, ei stiu doar ca au card. Cel mai probabil, nici nu fac diferenta dintre contul iban si numarul cardului.”

Intrebati despre intentia de folosire a produselor financiare in viitorul apropiat, aproape două treimi dintre români au declarat că nu au în plan să acceseze vreun tip de produs.

Dintre cei care au declarat ca vor folosi un produs, cel mai des intalnita optiune (14,9%) este card de credit/card de cumparaturi. Din exprimare, nu ne putem da seama daca este vorba de un card de debit sau un card de credit.

Metodologie

Esantionul de 1003 persoane este reprezentativ la nivel national pentru populatia adulta din Romania, cu varsta de minim 18 ani, cu o marja de eroare de +/- 3%. Datele au fost colectate in perioada 15-22 iulie, pe baza unui chestionar structurat.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Mihai Draghici – CEO PayByFace

„Dupa ce oamenii creeaza un cont PayByFace si au adaugat cardul, selfi-ul si PIN-ul, si au avut un pic de curaj sa se duca sa incerce, daca au incercat o data plata prin recunoastere faciala nu mai folosesc altceva (n.r. ca modalitate de plata). 80% dintre ei numai asta folosesc. Le place la nebunie.” 

Afla aici rezultatele in adoptia platii prin recunoastere faciala.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?