[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Peste 70% dintre platile cu cardul sunt contactless. Ce urmeaza: plata cu mobilul sau marirea limitei per tranzactie?

25 aprilie 2019

Gradul de adoptie foarte ridicat al tehnologiei contactless in randul romanilor, de peste 70% in total plati cu cardul, ii face pe specialisti sa se gandeasca ca Românii sunt pregătiţi pentru a trece la urmatorul nivel. Sa fie acest nivel majorarea plafonului pentru o tranzactie contactless sau chiar trecerea la platile cu mobilul, folosind aplicatii de portofel digital?

„Considerăm că românii sunt pregătiţi pentru plăţile cu mobilul. Ne bazăm pe datele în evoluţia contactless. Dacă ne uităm la utilizare, avem peste 70% dintre plăţile cu cardul prin contactless. Plata contactless reprezintă cea mai simplă modalitate de plată şi este un premergător a ceea ce va fi plata cu mobilul sau alte device-uri”, a declarat Roxana Petre, business development manager Mastercard, în cadrul ZF Mobilio 19.

In cadrul aceluiasi eveniment, Oana Ilaş, Director Retail Products Management and Development, Banca Transilvania, a spus ca piaţa din România este foarte atractivă, chiar daca in acest moment sub 2% dintre plăţi sunt efectuate cu telefonul.

„Ceea ce a lipsit în trecut a fost lipsa de convergenţă şi interoperabilitate adevărată, care poate face plăţile scalabile. Odată cu introducerea contactless-ului ca tehnologie s-a deschis o fereastră extraordinară de oportunitate pentru soluţii complementare. Plata nu mai este legată de cardul de plastic cu care ne-am obişnuit, ci de o paletă de soluţii.”, a declarat Oana Ilaş.

Cu o astfel de solutie incearca sa vina pe piata romaneasca norvegienii de la Auka. Ei au dezvoltat propria solutie de plata cu mobilul, Settle, pe baza unei experiente solide in domeniu. Auka este deja lider pe pieţele de plăţi mobile din Scandinavia, fiind prima companie care a lansat un „portofel electronic mobil“ (mobile wallet) în Norvegia, în urmă cu cinci ani, si acum isi cauta parteneri si in Romania.

„România este o piaţă cu potenţial mare de dezvoltare pe segmentul de plăţi mobile, în condiţiile în care gradul de utilizare a numerarului este foarte ridicat. Am văzut că şi în alte regiuni unde se foloseşte intensiv cash-ul există un grad de adopţie ridicat a plăţilor cu mobilul, deci pentru noi acest lucru este o oportunitate“, a declarat Sara Rasmussen, director de vânzări la nivel global în cadrul Auka în cadrul conferinţei ZF Mobilio ‘19.

Asadar, se discuta despre posibilitatea de a importa solutii din tarile nordice, mult mai avansate in domeniul platilor electronice, cu un grad foarte mare de adoptie in randul populatiei. Finlanda bunaoara, si-a marit rata de utilizare a tehnologiei contactless in randul populatiei, de la 52% acum doi ani la 79% in prezent.

In urma unei asemenea evolutii, finlandezii au decis dublarea plafonului per tranzactie, astfel incat o plata contactless de 50 euro (fata de 25 euro pana acum), sa fie acceptata fara introducerea codului PIN.

Avand in vedere ca si Romania, se apropie de acest procent al adoptiei in randul populatiei, am trecut deja de pragul de 70%, l-am intrebat pe domnul Catalin Cretu – director general pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia, daca este luata in calcul posibilitatea majorarii plafonului, ca scenariu de dezvoltare al pietei locale in urmatorii ani.

„Exista posibilitatea de a mari limita contactless, insa ne vom consulta cu bancile. Este foarte important sa nu desconsideram grija romanilor pentru securitate.”, a spus Cretu.

Acesta mai crede ca piata de mobile wallet va exploda, odata cu venirea Apple Pay in Romania. Prin partenerii Banca Transilvania, ING Bank si Orange Money, care au anuntat ca vor introduce solutia de plata a celor de la Apple, jumatate din portofoliul de carduri Visa pe Romania va putea fi incorporata intr-un portofel digital.

„România este foarte bine poziționată pentru o adoptare rapidă a plăților mobile datorită dezvoltării infrastructurii contactless din ultimii ani. La nivelul anului 2018, creșterea medie lunară a plăților mobile cu Visa în România a fost de 10%.”, a mai precizat reprezentantul Visa.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?