[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Peste 20% din piata de carduri si terminale POS ar putea fi BT daca banca preia Bancpost – negocierile sunt avansate

7 iulie 2017

Licitaţia pentru vânzarea Banc­post, numărul 9 în piaţa româ­neas­că, se îndreaptă spre un final aşteptat pentru sfârşitul lunii iulie, când Eurobank, acţionarul majoritar, ar trebui să decidă cui îi vinde operaţiunile din România.

Conform unor surse de pe piaţă, Banca Transilvania s-ar situa în pole-position, deşi fondul de investiţii J.C. Flowers este destul de agresiv într-o nouă încercare de a intra pe piaţa ban­cară românească. În joc mai este şi fondul de investiţii Varde, care tot tatonează piaţa bancară locala, după ce a administrat un porto­foliu de credite neperformante.

Bancpost este cea mai importantă bancă scoasă la vânzare pe piaţa românească, fiind în top 10 cu active de 11,6 mld. lei (2,5 miliarde euro), reprezentând o cotă de 2,96% la finalul anului 2016. „Dacă ar reuşi să cumpere Bancpost, Banca Transilvania, care are deja o cotă de 13,15%, ar cumula o cotă de 16,1% şi s-ar bate cu BCR (cotă de piaţă de 16,28%, la finalul lui 2016) pentru prima poziţie bancară din România.”, scrie ZF.

La finele anului trecut, BT avea un portofoliu de peste 2,8 mil. carduri, dintre care aproximativ 80% sunt carduri emise sub licenta Visa (cel mai mare portofoliu de carduri Visa din piata). Preluarea Bancpost ar creste – teoretic – acest portofoliu pana la aproximativ 3,5 mil. carduri. Pana in 2005, Bancpost a fost liderul de piata in ceea ce priveste numarul de carduri emise sub licenta Visa.

De asemenea, reteaua ce acceptare a cardurilor dezvoltata de Bancpost numara 553 ATM-uri, 7.438 POS-uri si 192 APS-uri. BT avea la finele anului trecut 1.120 ATM-uri si 31.154 POS-uri. Prin preluarea Bancpost, BT ar ajunge la o retea de aproximativ 40.000 de terminale POS (22% din piata) si circa 1700 ATM-uri (15% din piata).

Bancpost a fost înfiinţată în 1991, ca bancă universală, comercială şi de economii, cu capital de stat, devenind în noiembrie 2002 prima bancă privatizată integral din sistemul bancar românesc. Banca are aproximativ 1 milion de clienti corporativi, de retail si institutionali si este in top 5 al brandurilor din punct de vedere notorietate (potrivit bancii) .

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?