Peste 136.000 de carduri de credit au fost inchise in primele noua luni din 2020. Contractia va continua si in primul semestru din 2021.

Premium
29 decembrie 2020

Portofoliul de carduri valide aflate in circulatie, emise de banci si IFN-uri, a ajuns la 18.6 milioane de unitati. La acestea se adauga alte peste trei milioane de carduri de masa emise de „tichetari”, insa acestea nu se raporteaza la banca centrala si, prin urmare, nu se regasesc in statisticile Bancii Nationale a Romaniei, desi sunt intrumente de plata electronice, chiar cu acceptare internationala.

Desi portofoliul de carduri, per total, a continuat sa creasca, se remarca totusi o incetinire a ritmului anual de crestere. Astfel, intre septembrie 2018 si septembrie 2019, cresterea a fost de 810.600 unitati, in timp ce in perioada septembrie 2019 – septembrie 2020, portofoliul total a crescut cu numai 636.300.


De remarcat si faptul ca numarul de carduri inactive, care nu sunt utilizate pentru tranzactii (de orice fel), a ajuns la 4,4 mil. de unitati, maxim istoric. La finele trimestrului III din 2019 erau 3,9 mil. de carduri inactive.

Asadar, portofoliul de carduri in ultimele 12 luni a crescut cu 0,6 mil. insa, in acelasi timp, au crescut si cardurile inactive cu 0.5 mil. In aceste conditii, se poate spune ca sistemul a inregistrat un castig net real de numai 100.000 de carduri/posesori in toata aceasta perioada.

Sursa: Banca Nationala a Romaniei

Privit in structura, se constata ca in vreme ce portofoliul de cardurile de debit continua sa inregistreze cresteri anuale de 4%, evolutia pe cardurile de credit consemneaza deja trei trimestre consecutive de scadere.

Sursa: Banca Nationala a Romaniei

De la maximul istoric de peste 3.027.181 de carduri de credit consemnat la finele lui 2019, piata a inregistrat o corectie de 4,5%, ceea ce inseamna pierderea a peste 136.000 de unitati sau inchiderea a tot atatea contracte.

Sursa: Banca Nationala a Romaniei

Este probabil ca aceasta corectie a portofoliului de carduri de credit sa continue, inclusiv in cursul primului semestru din 2021, cand analistii se asteapta la o crestere a ratei somajului in Romania.

In piata romaneasca a cardurilor de credit, Mastercard detine cea mai mare cota de piata.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?