[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Peste 1.000.000 de tranzacții online au fost procesate de Ghișeul.ro în acest an

10 martie 2022

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a anunta ca platforma Ghișeul.ro a procesat deja 1.036.394 de tranzacții, în valoare de peste 350 de milioane de lei.

Luna trecută, în februarie 2022, platforma oficială de plăți online a statului român www.ghișeul.ro a înregistrat creșteri de 40% față de februarie 2021 atât la numărul de tranzacții, cât și la sumele colectate – peste 385.000 de tranzacții și peste 135 milioane de lei colectați în doar 28 de zile.

Doar în luna ianuarie a acestui an, Ghișeul.ro a înregistrat peste 100.000 de noi utilizatori.

În total, platforma a înregistrat aproape 5 milioane de tranzacții online, în valoare de peste 2,5 miliarde de lei.

____________

Ghiseul.ro este accesibil non-stop online și nu percepe niciun fel de comision pentru niciuna din cele 350 de tipuri de plăți disponibile. Crearea unui cont nou durează doar 5 minute, iar platforma respectă cele mai înalte standarde de securitate.

Utilizatorii – persoane fizice și juridice – pot face plăți către peste 1000 de instituții publice, printre care autorități publice locale și centrale, inspectorate, biblioteci, dar și furnizori de utilități.

Ghișeul.ro este o platformă administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României și susținută de APERO – Asociația pentru Plăți Electronice din România. 

Noutăți
Stay updated to the impact of emerging technologies in fintech & banking.
Banking 4.0 newsletter - subscribe
Cifra/Declaratia zilei

Dariusz Mazurkiewicz – CEO at BLIK Polish Payment Standard

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

To be honest I think that Sinaia, your conference, is much better then Davos.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?