Persoane care aveau asupra lor acte de identitate românești au fost arestate în Marea Britanie, alături de cetățeni britanici și persoane cu pașapoarte din Republica Moldova cu acuzația că fac parte dintr-un grup de crimă organizată, suspectat că ar fi „spălat” peste 11 milioane de lire sterline obținute din furt cibernetic.
În total au fost arestate 14 persoane, respectiv 13 bărbați și 1 femeie, cu vârste cuprinse între 23 și 52 de ani. 12 persoane au fost reținute la Londra, iar restul au fost arestate în alte localități.
Operațiunea a fost condusă de către Agenția pentru Combaterea Criminalității din Marea Britanie (NCA) și a implicat peste 160 de ofițeri NCA și executarea a 13 mandate de percheziție. Reprezentanți ai autorităților române și moldovene au susținut această operațiune, potrivit Ambasadei Marii Britanii.
Conform investigației, banii ar fi fost furați folosind fluxurile Dridex și Dyre de software malware, ofițerii NCA considerând că acestea au fost dezvoltate și implementate de către infractori cibernetici profesioniști din Europa de Est.
„Malware-ul infectează calculatoarele atunci când utilizatorul primește și deschide documentele din e-mailuri aparent legitime, care apoi permit infractorilor să obțină acces la datele bancare ale utilizatorului. Anchetatorii cred că banii urmau să fie dispersați în cantități mai mici, prin mai multe alte conturi bancare, atât în Marea Britanie, cât și în Europa de Est.”, potrivit comunicatului de presa.
Cei arestați sunt suspectați de spălarea profiturilor prin sute de conturi bancare la diferite bănci din Marea Britanie. Anchetatorii consideră că aceste conturi au fost create folosind documente de identitate false, precum și „cărăuși” de bani, recrutați și controlați de organizația criminală. „Cărăușii de banii” sunt recrutați, uneori fără să știe, de către infractori pentru a transfera bani obținuți ilegal, printr-un serviciu de curierat sau în format electronic, în numele altor persoane.
Ofițerii au confiscat bani și dispozitive electronice (calculatoare, telefoane mobile) care vor fi acum obiectul unei analize medico-legale, derulate de către Unitatea de Criminalitate Cibernetică a NCA (NCCU). De asemenea, au fost confiscate și documente false de identitate, urmând ca autoritățile britanice să verifice, de pildă, dacă este vorba de cetățeni români sau de persoane de altă națonalitate care dețin acte false românești.
Sursa: profit.ro
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: