[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Perioada de asistenta pentru Windows 7 se incheie de astazi, 14 ianuarie 2020. Pastrarea sistemului de operare va expune la mari probleme de securitate si atacuri cibernetice.

14 ianuarie 2020

Începând cu 14 ianuarie 2020 se încheie perioada de asistență extinsă pentru Windows 7, anunta CERT-RO. „Microsoft a încheiat de fapt asistența principală pentru Windows 7 pe 13 ianuarie 2015, ceea ce a însemnat că funcțiile noi au încetat să fie adăugate dar au fost disponibile actualizările de securitate.”, potrivit comunicatului.

Informații detaliate le puteți găsi aici

Opțiunile pe care le aveți sunt următoarele:

  1. Upgrade la Windows 10
  2. Trecerea la alt sistem de operare
  3. Păstrarea sistemului de operare Windows 7 instalat

Upgrade la Windows 10

Dacă doriți să faceți upgrade la Windows 10 vă este necesară o licență. Actualizarea de la Windows 7 la Windows 10 are o serie de avantaje. Ambele sisteme de operare sunt realizate de Microsoft, procesul de actualizare este relativ ușor și documentat pe siteul Microsoft – https://www.microsoft.com/ro-ro/software-download/windows10 .

Acest lucru înseamnă că veți avea un minim de întrerupere atunci când faceți upgrade la Windows 10. Majoritatea programelor pe care le utilizați vor putea funcționa pe Windows 10, iar aspectul și interfața sunt similare cu Windows 7. Totuși, pentru aplicațiile 3rd party (care nu sunt furnizate de Microsoft), va trebui să verificați pe siteul producătorului dacă acestea sunt compatibile cu Windows 10. 

De asemenea, recomandăm ca înainte de începerea upgrade-ului sistemului de operare să efectuați o salvare a fișierelor personale pe un mediu extern.

Trecerea la alt sistem de operare

Există o varietate de sisteme de operare, unele gratis alte contra cost, care pot fi instalate. Trecerea la alt sistem de operare presupune adaptarea la alt mediu de lucru, copierea fișierelor personale pe acesta, instalarea sau găsirea altor programe software echivalente cu cele utilizate pe sistemul actual.

Păstrarea sistemului de operare Windows 7 instalat

În acest caz, pentru diminuarea riscurilor de securitate este indicat să folosiți o soluție de securitate si un browser, ambele actualizate si  compatibile cu Windows 7. Totuși aceste măsuri nu vor elimina riscul de securitate dat de faptul că sistemul de operare Windows 7 nu va mai primi actualizări de securitate și va fi din ce in ce mai vulnerabil în lipsa acestora. Printre consecințele unui atac cibernetic reușit enumerăm:

. pierderea datelor/fișierelor personale prin criptarea acestora (ransomware)

. furtul unor date/informații precum: conturi bancare și date de acces la acestea, date de acces la conturile de email, date de acces la conturile altor aplicații și utilizarea acestora în scop malițios

. utilizarea calculatorului de către infractorii cibernetici pentru minare cripto monedă (crypto currency minning)

. implicarea calculatorului in atacuri asupra altor sisteme informatice

. utilizarea neautorizată a microfonului și camerei video

Notă: Toate măsurile propuse au caracter informativ, iar aplicarea acestora rămâne la latitudinea utilizatorului.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?