[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Pentru consumatorii de noutati online, olx.ro si eMag.ro sunt mai accesate decat stirileProTV

2 decembrie 2015

Agentia de media Starcom MediaVest, a lansat cea de-a doua editie anuala a studiului „Consumer Report 2015”, ce analizeaza comportamentul consumatorilor romani in functie de etapa de viata care ii defineste – adolescenti (14-17 ani), tineri singuri (tineri de 18-34 de ani, necasatoriti si fara copii), familii cu copii (familii cu copii pana in 14 ani), familii fara copii (cupluri cu varste de peste 45 de ani, ai caror copii au plecat din gospodarie).

Raportul complet ofera informatii despre modul cum fiecare dintre aceste categorii utilizeaza tehnologia si internetul, cum consuma divertisment sau fac cumparaturi. Analiza se bazeaza pe date provenite de la organisme sau companii de cercetare (BRAT-SNA Focus, Gemius etc.), dar si din cercetarile proprii Starcom.

Am retinut cateva concluzii din raport, care sunt cel putin surprinzatoare.

Cum era de asteptat, motoarele de cautare google si yahoo sunt primele destinatii din online pentru romani. Supriza apare insa in faptul ca stirile ProTV au fost devansate de olx.ro si emag.ro, semn evident al faptului ca internetul joaca un rol din ce in ce mai mare atunci cand romanul intentioneaza sa vanda/cumpere ceva. Asadar, romanii din mediul urban folosesc internetul mai mult pentru a vedea noutatile retailerilor/platformelor online decat pentru a vedea Stirile Protv.

Consumer report 2015 online behavior

Daca asta stau lucrurile, inseamna ca s-a schimbat ceva in mentalul colectiv si in comportamentul de plata al romanilor. Totusi, desi datele mai sus prezentate sunt incurajatoare, romanii prefera sa cumpere inca din lumea reala, procentul celor care achizitioneaza online, de pe site-uri romanesti, fiind de 3% in cazul famililor cu copii si de 4% pentru totalul populatiei urbane. Ce este interesant, in ambele cazuri, cei chestionati au declarat ca fac cumparaturi mai mult de pe magazine online romanesti. In cazul tinerilor singuri, procentul celor care cumpara online este de 7% de la extern si de 5% de la intern. Concluzia ca in materie de „shopping online” romanul cumpara mai mult de la intern este in contradictie cu datele schemelor de plata. Cel putin in cazul Visa, doar un sfert dintre tranzactiile de comert electronic se realizeaza pe site-uri romanesti.

Consumer Report 2015 retail

O alta concluzie este legata de utilizarea telefoanelor in activitatea bancara. Astfel, desi peste o treime dintre familiile cu copii din mediu urban au un smartphone, doar 5% il folosesc pentru mobile banking. Chiar daca procentul este dublu in randul tinerilor singuri, el este totusi mic tinand cont de faptul ca jumatate dintre ei detine un smartphone. Este oare neincrederea cea care ii face, si pe tineri, sa nu utilizeze telefonul pentru a face operatiuni bancare?

Consumer report 2015 mobile
Insa cea mai suprinzatoare concluzie este ca 44% din populatia urbana nu are nicio relatie comerciala cu sistemul financiar-bancar, in sensul ca nu a contractat niciun produs sau serviciu. Mai mult, doar o treime are deschis un cont in RON. Studiul a relevat faptul ca doar 26% din populatia urbana adulta detine un card de debit, procentul fiind mai mare in randul familiilor cu copii (31%). De asemenea, se pare ca posesorii de card de credit sunt mai raspanditi in randul familistilor decat al adultilor fara copii.

Consumer Report 2015 financial institutions

Pentru mai multe detalii consultati Consumer Report 2015

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?