[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Patru banci au portofolii de peste 2 mil de carduri si detin 60% din piata

18 martie 2016

Banca Transilvania este liderul pietei la portofoliul de carduri detinut, cu peste 2,5 mil, carduri, urmata de Raiffeisen Bank, BRD si BCR, fiecare dintre ele depasind pragul de 2 mil. de carduri. Cumulat, cele patru banci, au un portofoliu ce depaseste 9 mil. carduri (daca luam in calcul si produsele de business), ceea ce inseamna o cota de 60% din piata. Cele mai mari sume cheltuite pe card le detine insa BRD cu 33,6 mld. lei, urmata de Banca Transilvania cu 33,3 mld. lei si Raiffeisen Bank cu 30,6 mld. lei.

top banci carduri tabel 2015

Desi este pe locul trei ca numar de carduri, BRD este lider in privinta sumelor tranzactionate pe card de persoanele fizice.

top banci volume 2015

* nu contine sumele tranzactionate pe cardurile de credit

Desi cardurile de business detin in jur de 5% din portofoliile de carduri ale principalelor banci, sumele tranzactionate pe cardurile de business reprezinta cel putin 14% din volumele totale inregistrate. In cazul Bancii Transivania, 6,6% dintre produse au o cota de 22,5% din volumele tranzactionate. La Raiffeisen cardurile de business au o pondere de numai 4,2% in portofoliu si de 14% in volume, la  BRD procentele sunt de 4,5% si respectiv 13,7%, in vreme ce pentru BCR avem 4,4% si 14,1%.

top banci carduri credit si business tabel 2015

Comportamentul de consum indica in continuare un apetit foarte ridicat pentru tranzactiile de retragere in cazul cardurilor de debit, persoane fizice, unde in general, opt din zece tranzactii sunt la ATM. Asa cum era de asteptat, situatia se inverseaza in cazul cardurilor de credit care sunt folosite in principal pentru platila comercianti.

Daca cifrele sunt corecte, surprinde BCR care are o pondere de aproape 90% in favoarea tranzactiilor comerciale, pe cardurile de credit. Surprinde si Banca Transilvania, dar negativ, avand in vedere ca posesorii cardurilor de credit au aproape acelasi comportament la utilizare ca in cazul cardurilor de debit. Urmarind cifrele, se poate spune ca CEC BANK (care are peste 30% dintre posesorii de card in varsta de minim 60 de ani), sunt mai educati decat clientii Bancii Transilvania pentru ca folosesc mai mult cardul de credit pentru plati.

CUM UTILIZEAZĂ CLIENȚII PERSOANE FIZICE CARDURILE.

TABELUL INDICĂ PROCENTUL DIN VALOAREA TRANZACȚIILOR EFECTUATE LA ATM SAU LA POS

comportament plata pe card tabel 2015

* Diferența sumelor trazacționate de clienții CEC Bank o reprezintă alte tipuri de plăți.

Sursa: bankingnews.ro

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?