Patronatele din industria HoReCa cer ca bacsisul pentru plata cu cardul sa se evidentieze in bo­nul fiscal. Se va impozita cu 10%, iar 90% din bani va intra in posesia angajatului.

7 august 2019

Hotelurile şi restaurantele vor o diferenţiere a modului de declarare a sumelor în cazul bacşişului primit în numerar şi cel plătit cu card, potrivit ZF.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) a pro­pus Ministerului de Finanţe o serie de măsuri pen­tru a reglementa bacşisul din industria HoReCa, vizând în special bacşişul pentru plata cu cardul.

Patronatele din industria HoReCa cer ca bacşişul pentru plata cu cardul să se evidenţieze în bo­nul fiscal, separat de contravaloarea bunurilor sau serviciilor, să nu se supună cotei de TVA pentru că nu este asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii, iar impozitul aplicat să fie de 10%.

Mai mult, bacşişul oferit de client se va dis­tribui angajaţilor de conducerea operatorului eco­nomic, iar operatorul va fi nevoit să întocmească documente justificative despre încasarea bacşişului de la client şi distribuirea banilor către angajaţi.

Dragos Petrescu, proprietarul lantului City Grill: „Bacşişul mediu este de 7,5% din valoarea bonului în industria turismului şi a început să scadă de când s-au înmulţit plăţile cu cardul. Bacşişul va putea fi lăsat şi cash, şi prin mijloace electronice. Toate se vor impozita cu 10%, iar 90% din bacşiş va intra în posesia angajatului. Este un beneficiu pe care îl primesc angajaţii, aceste sume nu intră sub incidenţa venitului salarial.”

„Ne-am gândit să fie o măsură voluntară, nu obligatorie, iar banii obținuți din «tips» să ajungă la angajați, nu la antreprenori. Angajații vor avea venituri mai mari, transparente, și astfel vor accesa mai ușor credite. Sunt multe avantaje și pentru angajați, și pentru clienți, și pentru statul român”, spune omul de afaceri Dragoș Anastasiu, proprietarul Eurolines.

La randul sau, ministrul finantelor Eugen Teodorovici a declarat: „Vom acționa foarte rapid. Dacă există o propunere de text, colegii mei de la ministerul de Finanțe, de la departamentul de legislație, vor pregati in următoarele zile textul de act normativ primar și apoi secundar. O să avem postate în zilele următoare un set de modificări din economie pe zona de Cod Fiscal și de procedură fiscală, la care se pot adăuga și acestea, astfel încât până la final de august să reglementăm această speță.”, a mai afirmat Teodorovici.

Întrebat dacă acest model va fi extins și în alte domenii, ministrul a răspuns că va trebui ca ramura respectivă să solicite acest lucru și, dacă va fi util, ministerul va fi deschis la propuneri.

CDR a organizat marţi, un mic dejun cu ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, şi preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu, pe tema reglementării bacşişului în turism. 

CDR reuneşte reprezentanţi ai investitorilor români şi străini în România şi este condusă de un Consiliu Director format din preşedinţii şi vicepreşedinţii a opt asociaţii de business: Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerţ Americană în România (AmCham), Camera de Comerţ Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi Confederaţia Patronală Concordia (CPC).

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Nic Marius Balaceanu – Founder & CEO Lendrise

„For more than a week now, ScoreRise enrolls daily hundreds of users through an innovative facial recognition interface. Enrollment takes less than a minute and it does not require presence of a human operator or video recording. And, of course, it stays fully GDPR compliant with help from Reff & Associates and Deloitte Romania.”

Sondaj
Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus in legislatia romaneasca Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Cand credeti ca se va intampla totusi acest lucru?
49 votes · 49 answers
Voteaza
NoCash